Maas steeds vaker te vies voor drinkwater

Print
Maas steeds vaker te vies voor drinkwater

Afbeelding: Istock

Drinkwaterbedrijven kunnen steeds beperkter het water uit de Maas gebruiken omdat de rivier te zwaar vervuild is.

In 2016 was de Maas op meer dan honderd dagen te vies om drinkwater van te maken. Die ontwikkeling baart de verenigde rivierdrinkwaterbedrijven Riwa grote zorgen.

Stoffen
In het dinsdag verschenen jaarrapport constateert Riwa dat er steeds weer nieuwe stoffen opduiken in het water waar nog geen normen voor zijn vastgelegd. Riwa noemt onder meer GenX dat door Chemcours werd geloosd.

"Bij het vaststellen van lozingsvergunningen wordt de drinkwaterfunctie van het ontvangende oppervlaktewater nogal eens uit het oog verloren", zegt directeur Gerard Stroomberg van Riwa-Rijn.

Kwaliteit
Met de Rijn gaat wel beter. In 2016 waren er zes dagen dat er geen water gebruikt kon worden uit deze rivier. Overigens is de afgelopen decennia de kwaliteit van het rivierwater in algemene zin wel verbeterd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →