'Burgemeester vermoord door zoon ontslagen ambtenaar'

Print

Inzet: Alfred Gadenne. Afbeelding: Belga, bewerking ADR

Burgemeester Alfred Gadenne (71) van het Belgische Moeskroen zou maandagavond om het leven gebracht zijn door de 18-jarige zoon van een voormalige ambtenaar van de gemeente. Dat schrijft de Waalse krant Sudpresse. Nathan D. zou uit wraak gehandeld hebben.

Gadenne werd dood gevonden op het kerkhof van de deelgemeente Lowingen, recht tegenover zijn huis. Zijn keel was doorgesneden met een mes. Al 15 jaar zette Gadenne er 's morgens de poort open en sloot hij die 's avonds weer. En daar zou Nathan D. de man ook opgewacht hebben.

Depressie
De vader van de jongeman - die actief was als vrijwillig brandweerman - zou twee jaar geleden ontslagen zijn bij de gemeente en vervolgens in een depressie zijn beland. Uiteindelijk stapte hij uit het leven. Dat zou volgens verscheidene Waalse kranten ook het motief zijn van de dader, maar dat is nog niet bevestigd door het parket. Ook persagentschap Belga spreekt over de zoon van een vrijwillige brandweerman die voor de stad Moeskroen gewerkt heeft en beroept zich daarvoor op gerechtelijke kringen.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Lichaam
De hulpdiensten van Bergen kregen om iets voor achten maandagavond een oproep van iemand die zei dat de burgemeester vermoord was op het kerkhof recht tegenover zijn huis. Ter plaatse vonden ze het lichaam van de burgemeester. De politie pakte een man op die zich op het kerkhof ophield. Volgens een politiewoordvoerder zou die bekend hebben dat hij iets met de moord te maken had. Hij zei ook dat het geen zin had om de burgemeester te helpen, omdat die dood was. De man is opgepakt.

Autopsie
De politie sluit een terroristische aanslag uit. Nathan D. moet dinsdag voor de onderzoeksrechter verschijnen. Het is wachten op een advocaat voordat de verdachte ondervraagd kan worden. Afgelopen nacht werd overigens al een autopsie uitgevoerd op het lichaam van Gadenne.

Lees ook: Belgische burgemeester dood gevonden op kerkhof

Tal van inwoners van Moeskroen staan sinds dinsdagochtend in de rij voor het gemeentehuis om het condoleanceregister te tekenen. Op de scholen in de gemeente is om 10 uur een minuut stilte gehouden.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

In shock
De gemeenteraad van Moeskroen kwam dinsdag bijeen, maar wees nog geen plaatsvervangende burgemeester aan. Mogelijk wordt schepen Brigitte Aubert dat. De verwachting is bovendien dat de volgende gemeenteraad, die normaal gesproken zou plaatsvinden op 25 september, uitgesteld wordt.

In het gemeentehuis is ook psychische hulp beschikbaar voor het gemeentepersoneel. Een groot deel van het personeel is in shock na de moord. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →