Onderzoek naar fusie Citaverde en Helicon

Print
Onderzoek naar fusie Citaverde en Helicon

Leerlingen van het Citaverde College doen een test bij een maisopslag in Sevenum. Afbeelding: Stefan Koopmans

De onderwijsinstellingen Citaverde en Helicon gaan mogelijk fuseren. De twee aanbieders van groenonderwijs op vmbo en mbo-niveau zijn hiervoor een onderzoek gestart.

Helicon en Citaverde hebben onlangs hun personeel hierover ingelicht. In een brief aan de medewerkers schrijven de scholen dat “een fusie het meest voor de hand ligt.”

Personeel
De belangrijkste reden om dit te onderzoeken is om de continuïteit van sterk groen onderwijs in Zuid- Nederland te waarborgen. Of de fusie gevolgen heeft voor het personeel, de Limburgse vestigingen of de inhoud van de opleidingen, wordt nu bekeken. Ook is nog niet duidelijk of leerlingen bijvoorbeeld voor specialisaties naar Brabant of Gelderland moeten.

“We onderzoeken alle voor- en nadelen. In het najaar valt een besluit over de intentieverklaring”, zegt een woordvoerster van Citaverde, die verder niets kwijt wil.
Citaverde heeft (v)mbo-opleidingen in Horst, Nederweert, Roermond, Heerlen en Maastricht. Er zijn ruim 3200 leerlingen die onderwijs krijgen en nog eens ruim 4200 mensen die cursussen of bedrijfsopleidingen volgen.

Groen onderwijs
De meeste locaties bieden ‘groen’onderwijs aan: op het gebied van agro, natuur, voedsel en dier, retail en design. Uit het jaarverslag 2016 van Citaverde blijkt dat per 31 juli veel medewerkers zijn vertrokken. Zij maakten gebruik van een financiële regeling om eerder te stoppen met werken. De leerlingaantallen lopen ook terug. Over vijf jaar voorspelt Citaverde nog geen 3000 leerlingen te hebben.

Helicon heeft vier vmbo’s en negen mbo’s met in totaal 7000 leerlingen in de provincies Gelderland en Noord-Brabant. De opleidingen zijn vrijwel hetzelfde als die van Citaverde. Beide instellingen bekijken al maanden welke samenwerkingsvorm het beste past. Het is de bedoeling dat in het najaar een intentieovereenkomst voor de fusie wordt getekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →