Vrouwen maken in verkeer evenveel brokken als mannen

Print
Vrouwen maken in verkeer evenveel brokken als mannen

Afbeelding: AD/RonV Media

Wie maken de meeste brokken in het verkeer en claimen de hoogste schadebedragen? Zijn het de mannen of vrouwen? Vergelijker hoyhoy onderzocht dit aan de hand van het claimgedrag van duizenden automobilisten.

De uitkomst: vrouwen claimen gemiddeld even vaak schade als mannen. Maar de schade die mannen rijden, ligt wel hoger. Het schadebedrag ligt bij mannen zo’n 14 procent hoger dan bij vrouwen. 

Zo is het gemiddelde schadebedrag van alle schades voor vrouwen 2.075 euro per schade, bij mannen ligt dit op 2.370 euro.

Claims
Volgens een woordvoerder van hoyhoy.nl wordt hiermee een stereotype ontkracht. "Veel mensen denken dat vrouwen meer schade rijden, maar dat kunnen wij niet bevestigen. Het verschil in het aantal claims is minimaal”, vertelt woordvoerder Jolanda van Es.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat verreweg de meeste schades ontstaan tijdens het uitvoeren van bijzondere manoeuvres. Het gaat om wegrijden uit parkeerstand, achteruitrijden, keren of van rijstrook wisselen. Deze schadeposten zijn goed voor 24,8 procent van het totaal.

Ruitschades
Op de tweede plaats staan ruitschades met 18,2 procent. Kop-staartbotsingen komen op de derde plek met 16,2 procent. 

Mannen zijn hier vaker bij betrokken. Daarnaast ligt het schadebedrag ook hier hoger bij mannen. Zij claimen gemiddeld 3.226 euro. Bij vrouwen is dat gemiddeld 2.494 euro: een verschil van iets meer dan 730 euro.