Geen steun voor uitbreiding varkenshouderij Sevenum

Print
Geen steun voor uitbreiding varkenshouderij Sevenum

Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout

De voltallige gemeenteraad van Horst aan de Maas wil dat het college van B & W geen medewerking meer verleent aan de uitbreiding van een varkenshouderij aan de Kleefsedijk in Sevenum.

CDA, Essentie, PvdA, D66 en SP steunden dinsdagavond allemaal een ingediende motie met die strekking. Het gemeentebestuur besloot eind juni ondernemer Pieter Haenen de kans te geven zijn plannen voor vergroting van zijn huidige bedrijf naar 8280 vleesvarkens uit te werken.

Niet geschikt
De gemeenteraad vindt echter dat Horst aan de Maas nu niet kan meewerken omdat de gemeente eerder zelf procedeerde tegen het eerdere plan van Haenen met Klevar BV een varkenshouderij voor 15.744 dieren te vestigen aan de Kleefsedijk. De gemeente vond die omgeving toen geen geschikte plek voor intensieve veehouderij en won een rechtszaak over de kwestie bij de Raad van State. Volgens de gemeente gaat het nu om herbestemming en niet om nieuwe vestiging.

Kleur bekend
Volgens CDA-fractievoorzitter Marcel Beelen heeft de gemeente met de eerdere gang naar de rechter kleur bekend. "Daarom moeten we als politiek nu standhouden. Grootschalige intensieve veehouderij is op deze plek niet gewenst.” Eric Beurskens (Essentie) sloot zich bij hem aan. "We willen consistent zijn. Ook voor het huidige plan is geen draagvlak: dit past hier niet.” De voltallige raad vindt ook dat het huidige plan niet past binnen de geldende bestemmingsplannen.

Duidelijk signaal
Wethouder Bob Vostermans (Ruimtelijke Ordening, CDA) constateerde dat de gemeenteraad hem een duidelijk signaal gaf. "U geeft aan de voorkant een winstwaarschuwing. Maar toch moeten wij als gemeentebestuur alle aanvragen die binnenkomen op een gelijke manier behandelen. En op dit moment hebben wij het beeld dat het huidige plan voordelen oplevert ten opzichte van de huidige situatie.” Vostermans waarschuwde de gemeenteraad dat Haenen zijn plannen nog steeds verder kan uitwerken en indienen. "En ook dan moeten wij een uitspraak doen. De ondernemer kan juridische stappen ondernemen als de raad geen medewerking verleent.”

Zorgen
De wethouder zei desondanks wel dat hij "er een mening over heeft of het verstandig is het plan alsnog door te zetten.” Vostermans kondigde aan vanwege de motie in gesprek te gaan met de initiatiefnemer. "Zodat we niet voor die juridische procedures komen te staan.”

De Werkgroep Kleefsedijk, bestaande uit omwonenden, en toeristische ondernemers Toverland, De Schatberg, De Turfhoeve en Tulip Inn uitten eerder dit jaar hun zorgen over de plannen van Haenen. Zij vrezen een toename van stank en uitstoot van ammoniak en fijnstof. Het bedrijf stelt juist dat de nieuwe stallen beter bij de omgeving passen en dat het woon- en leefklimaat daardoor verbetert. Door gebruik te maken van moderne technieken zou de uitstoot van geur, ammoniak en fijnstof juist afnemen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →