Fotograaf opgepakt die weigerde beelden af te staan aan politie

Print
Fotograaf opgepakt die weigerde beelden af te staan aan politie

Exterieur van het NRC-gebouw in Amsterdam. Afbeelding: ANP

Een freelance fotograaf van NRC Handelsblad is afgelopen weekend opgepakt door de Limburgse politie.

Maastrichtenaar Chris Keulen had foto's gemaakt van een handgemeen tussen een Amerikaanse militair en een actievoerder. Omdat hij de beelden weigerde af te staan aan de politie, werd hij gearresteerd. NRC neemt de zaak hoog op.

Het College van procureurs-generaal, het hoogste rechtscollege in ons land, is inmiddels op de hoogte gebracht van deze zaak. Het College neemt de zaak uiterst serieus en onderzoekt wat er precies is gebeurd, en wat de afwegingen waren. 

Vechtpartij
Fotograaf Chris Keulen was zondag samen met journalist Paul van der Steen op pad voor een reportage over protest tegen de AWACS-vliegtuigen op NAVO-basis Geilenkirchen. Op een gegeven moment ontstond er een vechtpartij tussen een Amerikaanse militair in burgerkleding en een activist. 

Intimiderend
Keulen en Van der Steen gingen na het incident mee naar het politiebureau om een getuigenverklaring af te leggen. Daar verzocht de politie de fotograaf de beelden die hij had geschoten af te staan. Keulen weigerde dat. "Ik ben geen verlengstuk van de politie", legt hij uit. Op dat moment werd de sfeer volgens hem 'intimiderend en onprettig'. Zijn camera werd in beslag genomen en Keulen verdween voor ruim twee uur in een cel. 

Niet te spreken
NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is absoluut niet te spreken over de gang van zaken. Hij laat de advocaat van de krant een brief schrijven naar het Openbaar Ministerie. 

Een woordvoerder van de politie Limburg laat in een reactie aan NRC weten dat de officier van justitie toestemming gaf om de geheugenkaart in beslag te nemen. "In dit soort gevallen hebben we geen toestemming van de rechter nodig." De advocaat van NRC bestrijdt dat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →