'Drugsdealers in Sittard-Geleen wachten op betere tijden'

Print
'Drugsdealers in Sittard-Geleen wachten op betere tijden'

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Wanneer de stevige handhaving gericht tegen straathandel in drugs verslapt, bestaat direct het risico op toename daarvan. Dealers lijken in Sittard-Geleen op hun kans te wachten.

Met die waarschuwing komen de bureaus LokaleZaken en Jongepier Onderzoek en Advies. Zij hebben de gevolgen in kaart gebracht van het sinds juni 2016 gevoerde drugsbeleid in de fusiestad, waarbij buitenlanders niet langer welkom zijn in de vier coffeeshops in de gemeente (ingezetenencriterium).

Verspreid
Geconstateerd wordt dat de illegale straathandel door de stevige handhaving die aan het ingezetenencriterium werd gekoppeld, zich enigszins verspreid heeft over een groter deel van de stad. Maar van een wezenlijke toename zou geen sprake zijn. De angst dat door het weren van buitenlandse klanten uit coffeeshops de straathandel zou floreren, is daarmee niet bewaarheid. 

Alerte handhaving
Maar reden tot tevredenheid om behoud van de status quo is er niet. Volgens de onderzoekers had Sittard-Geleen op diverse locaties al een stevig probleem met illegale straathandel en dat blijft onveranderd. "In Sittard-Geleen lijkt een categorie dealers op betere tijden te wachten", waarschuwen de onderzoekers. "Ze vatten post op invalswegen, in horeca of op straatlocaties. Zonder alerte handhaving door politie en gemeente bestaat het risico dat de zichtbare drugshandel langzaamaan toeneemt."

Na invoering van het ingezetenencriterium is wel de (drugs-)overlast rond de coffeeshops sterk verminderd. Die trekken op jaarbasis nu 600.000 minder klanten. Vooral de Sittardse coffeeshops moeten het met minder klandizie doen (min 440.000).

Opvallend is dat de adviesbureaus niet kunnen aangeven of de vermindering van overlast vooral komt door het weren van de buitenlanders of door de aan die maatregel gekoppelde opgevoerde handhaving door de politie en de gemeente Sittard-Geleen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →