Kankercentrum Bemelen houdt alweer op te bestaan

Print
Kankercentrum Bemelen houdt alweer op te bestaan

Fysiotherapeut Ümit Akel aan het werk in kankercentrum Onco+. Afbeelding: De Limburger/Diana Scheilen

De stekker gaat eruit bij Onco+. Het centrum in Bemelen voor de begeleiding van mensen met kanker stopt. Initiatiefnemer Umit Akel gaat verder als fysiotherapeut.

Het hing al een tijdje in de lucht: begin dit jaar werd duidelijk dat het kankercentrum Onco+ in Bemelen het lastig had. Zorgverzekeraar CZ deed niet mee, waarmee de financiële basis onder Onco+ wegviel. Nu, zes maanden later, gooit initiatiefnemer Umit Akel de handdoek in de ring. Hij stopt met Onco+. Akel blijft wel in Bemelen, maar hervat zijn praktijk als fysiotherapeut. Voor de leegkomende kamers in het gebouw - de vroegere basisschool - is hij op zoek naar nieuwe huurders. 

Conditie verbeteren
Met een team van specialisten, onder wie psychologen en diëtisten, begeleidde Akel sinds 2016 in Bemelen mensen met kanker. Onco+ behandelde de ziekte zelf niet, maar probeerde de conditie van de patiënten te verbeteren. Op die manier nam de kans op genezing toe, verwachtte hij. 

AZM
Akel hoopte op medewerking van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM). Het ziekenhuis biedt patiënten zelf een vergelijkbaar programma aan. Akel zag Bemelen als alternatief voor patiënten voor wie de gang naar het ziekenhuis te zwaar was, en die zich in zijn minder klinische centrum wellicht meer op hun gemak voelden. Tot die samenwerking met het AZM kwam het echter niet. "In de zorg gaat het kennelijk niet altijd om de zorg", concludeert Akel. "Blijkbaar spelen ook andere zaken mee, zoals concurrentie en geld." Die constatering was voor hem een zware teleurstelling, geeft hij toe. 

CZ
Ook met CZ kwam Onco+ er niet uit. De zorgverzekeraar wilde behandeling in Bemelen alleen vergoeden als het centrum zelf aantoonde dat het over voldoende kwalificaties beschikte. Die stukken ontbraken, aldus CZ, en de zorgverzekeraar voelde zich niet geroepen om daar zelf achteraan te gaan. 

Fysio
Voor Onco+ houdt het daarmee op, bevestigt Akel. Hij pakt zijn oude werk als fysiotherapeut weer op. In zijn praktijk zijn ook in de toekomst kankerpatiënten welkom, zegt hij, "maar ik bied zorg vanuit de eerstelijn, en niet meer samen met andere behandelaars." Voor de overblijvende ruimten in het vroegere schoolgebouw zoekt Akel in eerste instanties huurders die net als hijzelf in de medische zorg werkzaam zijn. Tot nu toe is er echter geen concrete vraag binnengekomen, zegt hij. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen