'Je hoeft je niet te haasten', zei hij. 'Hij is toch dood'

Print
'Je hoeft je niet te haasten', zei hij. 'Hij is toch dood'

Afbeelding: Belga, bewerking: ADR

Nathan D. (18) stak burgemeester Alfred Gadenne (71) van Moeskroen met een mes op het kerkhof neer. Hij wilde de dood van zijn vader, die zelfmoord pleegde, wreken. Hij hield de burgemeester verantwoordelijk voor de dood van zijn vader.

Kalm belde Nathan D. maandag rond 19:50 uur met zijn gsm naar de hulpdiensten met de boodschap dat er iemand was neergestoken op het kerkhof van het Belgische Luingne, een deelgemeente van Moeskroen. “Het is de burgemeester.” Toen een kwartier later de hulpdiensten arriveerden, was Nathan D. er nog steeds. “Je hoeft je niet te haasten. Hij is toch dood.” Het mes had de student nog op zak.

Drama
Het drama werd ’s ochtends nog groter, toen zijn moeder om 8:30 uur op het stadhuis arriveerde. Ze werkt er zelf als ambtenaar. Dat Nathan, een van haar drie zonen, die nacht niet was thuis geweest, had ze niet gemerkt. Collega’s moesten haar vertellen dat de burgemeester dood was, en dat haar zoon als verdachte was opgepakt.

Gewacht tot meerderjarigheid
Het ziet ernaar uit dat Nathan D. de burgemeester doelbewust heeft opgewacht aan de poort van het kerkhof. Iedereen wist dat Gadenne al 15 jaar lang elke avond rond 20:00 uur naar het kerkhof kwam om de poorten op slot te doen. Nathan D., die bijna 19 jaar is, zou bijna twee jaar op het plan gebroed hebben.

Dood vader
De jongeman – die in juni zijn studies middelbaar onderwijs ­beëindigde en afgelopen zomer nog een vakantiebaantje had op het stadhuis – verweet de burgemeester de dood van zijn vader. De ambtenaar Olivier (49) die in 2015 uit het leven stapte. Zoon Nathan vond destijds het levenloze lichaam van zijn vader in de garage. Olivier was in 2015 ontslagen als ambtenaar bij de dienst Bevolking van de stad Moeskroen. Dat zou de vader van Nathan niet hebben kunnen verkroppen. 

Tijdelijke baan
“Maar dat klopt niet. De vader is hier helemaal niet ontslagen”, zegt Ann Cloet, wethouder van ­Bevolking. “Hij werd ons tijdelijk ter beschikking gesteld, om te helpen bij de invoering van nieuwe identiteitskaarten. Het is altijd duidelijk geweest dat dit tijdelijk was. In 2015 was zijn taak volbracht.”

Daarna bleef de vader van Nathan met ziekte­verlof thuis. Volgens vrienden was hij depressief. Dat de overplaatsing van de vader als reden wordt aangehaald voor de moord op de burgemeester, kan wethouder Cloet niet begrijpen. "Ik ken Alfred Gadenne al 17 jaar. Hij was een integer man. Iemand die het altijd voor anderen opnam. Dit heeft hij niet verdiend.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →