Kipster: een nieuw begin voor de kippenboerderij

Print
Kipster: een nieuw begin voor de kippenboerderij

Afbeelding: DL

Hoe zou een kippenboerderij eruitzien als we helemaal opnieuw konden beginnen? Die vraag stelden de ondernemers achter een nieuwe kippenboerderij in Venray zich en het resultaat is Kipster.

Op die boerderij hebben kippen de ruimte om rond te lopen, binnen en buiten. Maar er zijn wel de voordelen van de grote schaal. Verder zullen alle eieren en al het kippenvlees lokaal op de markt komen.

Ruimte
Dat de initiatiefnemers veel oog voor detail hebben gehad, blijkt wel uit de goedkeuring van de Dierenbescherming. En dat ondanks dat er minder ruimte is voor kippen dan op boerderijen die biologische eieren mogen leveren. Die meeste ruimte gebruiken de kippen toch niet en kun je beter benutten, weet mede-initiatiefnemer Ruud Zanders. "Kippen blijven namelijk graag dicht bij hun nachtverblijf om te kunnen schuilen.''

Bosdieren
"Onze kippen hebben bomen en boomstronken, ook binnen. Want kippen zijn bosdieren'', weet Zanders, die ook lector Gezonde Pluimveehouderij is. "Bovendien blijkt uit onderzoek dat ze wel van zonlicht, maar niet van regen houden.'' Bij de Kipster-boerderij is er binnen dus ook natuurlijk licht.

Hanenvlees
Kipster maakte al bekend van hanenvlees burgers te gaan produceren die door partner Lidl verkocht zullen worden. Ook de eieren komen vanaf eind oktober bij die supermarktketen in de schappen te liggen. Op termijn komen daar ook kipburgers bij. "De meeste kippen die uitgelegd zijn worden nu nog op de Afrikaanse markt gedumpt. Daarmee voorkomen we dat er in Afrika een eigen markt opgebouwd kan worden en het is zonde, want het is prima vlees.''

Duurder
Al met al is de vernieuwende boerderij "aanzienlijk duurder'' om te bouwen dan een traditionele kippenboerderij. "Maar we winnen geld terug omdat we onze eigen elektriciteit opwekken. En onze eieren zijn iets duurder.'' Zanders heeft dan ook geen twijfel dat het concept werkt.

Vanuit de pluimveehouderij zijn er wisselende reacties op het nieuwe concept, weet Zanders. "Sommige mensen zijn heel enthousiast, andere zijn sceptisch.'' Voor de initiatiefnemers is Kipster geslaagd als er binnen drie tot vijf jaar nog meer van de boerderijen in Nederland staan en er ook in het buitenland Kipsters zijn.

Vrijdag opent de eerste boerderij haar deuren, een week later komen de eerste kippen aan. Die hebben dan nog wel enige tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe leefomgeving. Vanaf 9 oktober is de moderne kippenstal volledig operationeel. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →