Celstraf en vrijspraak geëist tegen van brandstichting verdachte brandweermannen

Print
Celstraf en vrijspraak geëist tegen van brandstichting verdachte brandweermannen

Foto ter illustratie. Afbeelding: Istock

Maastricht / Brunssum / Schinveld - Tegen de van brandstichting verdachte brandweermannen Darko G. (28) uit Brunssum en Kevin H. (29) uit Schinveld is woensdag respectievelijk 4 en 5 jaar gevangenisstraf geëist. Een derde brandweerman, Rick S. 24) uit Merkelbeek moet als het aan het OM ligt worden vrijgesproken.

De mannen worden ervan verdacht verschillende branden te hebben aangestoken in de periode van 21 juli 2014 tot en met 19 augustus 2014 in Onderbanken en Brunssum. Zij waren destijds lid van de vrijwillige brandweer in Onderbanken.

Filmscenario
"Dit zou een scenario kunnen zijn voor een film. Brandweermannen die voor de kick branden stichten. Het is niet in Hollywood bedacht, maar in Onderbanken,” aldus de officier van justitie woensdag in de rechtbank. 

In totaal gaat het om zeven branden: branden in een aanhanger met strobalen, een coniferenhaag en in een palletopslag, twee autobranden en brandstichting in het leegstaande restaurant Im Heide Stubel in Schinveld en in het pand van hondenclub De Doorbijters in Brunssum.

Bekentenis
G. heeft in een eerder stadium toegegeven betrokken te zijn bij de brandstichtingen. In zijn verklaring heeft hij zijn twee collega’s genoemd als betrokkenen. H. wordt daarbij het vaakst vermeld, S. wordt in twee zaken aangewezen als medeverdachte. H. en S. ontkennen allebei iets met de branden te maken te hebben.

“In deze zaak houdt het bewijs niet over. Grote vraag voor rechtbank is of die verklaring van G. klopt en overtuigend is," aldus de officier. "Ik ben ervan overtuigd dat G. de waarheid spreekt. Zijn verklaringen komen overeen met omschrijvingen van getuigen en zendmastsignalen.”

Over twee weken doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →