Hoop voor ontvoerd Frans meisje (9) vervliegt

Print
Hoop voor ontvoerd Frans meisje (9) vervliegt

Een zoektocht van de Franse politie naar Maelys in Les Gorges de Chailles. Afbeelding: ANP, bewerking ADR

De Franse politie zit met de handen in het haar. De zoektocht naar het 9-jarig meisje Maëlys de Araujo dat in de nacht van 26 en 27 augustus verdween, levert niets op en de gearresteerde verdachte geeft geen krimp.

In Frankrijk wordt al gesproken van een tweede ‘Madeleine McCann- affaire’. De Britse peuter verdween tien jaar geleden uit een vakantiewoning in Portugal en sindsdien ontbreekt elk spoor. Ook in het geval van de 9-jarige Maëlys verdwijnt de hoop dat zij zal worden gevonden. Het is al achttien dagen geleden dat zij voor het laatst werd gezien, op het huwelijksfeest van haar ouders in Pont-de-Beauvoisin in de Franse Alpen.

Speurhonden
De uitgebreide zoektocht blijft zonder resultaat. Speurhonden vonden buiten wel sporen van het meisje, maar die houden al snel op. Dat doet vermoeden dat Maëlysm in een auto is meegenomen. Maandag stopte de politie met het uitkammen van de Chailles-kloof bij het stadje en dinsdag braken duikers hun speurtocht af in een nabijgelegen meer. Ook grotten zijn zonder resultaat doorzocht. 

Muurvast
Een bron bij de politie die anoniem wil blijven, zegt dat ‘alle aanknopingspunten zijn uitgeput’. De zoektocht zal ‘pas weer worden opgeschaald als het onderzoek daartoe aanleiding geeft’. Ook dat zit muurvast. De politie arresteerde op 3 september een verdachte maar het ontbreekt aan overtuigend bewijs dat hij het meisje in heeft ontvoerd, of heeft vermoord. 

De 34-jarige man uit Pont-de-Beauvoisin was een van de 180 gasten. Hij geeft toe dat Maëlys (Bretons voor 'prinsesje') in zijn auto heeft gezeten. Samen met een bevriend jongetje wilde ze zien of de hond in de kofferbak zat, zo stelt zijn advocaat Bernard Méraud. De raadsman doelt daarmee op de hond van de verdachte.

DNA
Dat het meisje in zijn auto is geweest, kan de verdachte ook moeilijk ontkennen. Er is DNA van het kind op het dashboard van zijn Audi A3 gevonden. Hoe dat daar terecht is gekomen, kan hij niet verklaren. Volgens hem zaten de twee kinderen alleen korte tijd op de achterbank. Daarna zouden ze weer zijn teruggekeerd naar het feest. 

"De vondst van het DNA maakt hem niet schuldig’’, zegt Méraud. Ook voor de uitgebreide wasbeurt van zijn auto, de dag na het huwelijksfeest, heeft de raadsman een verklaring. Zijn cliënt zou niets te verbergen hebben. Hij besloot daartoe omdat hij de auto wilde verkopen en een koper had gevonden. "En de krassen op zijn arm en knie liep hij op bij werk in de tuin", legt de advocaat uit.

Voet bij stuk
De verdachte houdt voet bij stuk dat hij niets te maken heeft met de verdwijning van Maëlys. Het ontbreekt de politie aan aanvullend bewijs om die ontkenning te ontkrachten. Toch zit hij nog vast, op beschuldiging van ‘ontvoering of illegale opsluiting of detentie van een minderjarige’, omdat hij de politie en justitie niet kan overtuigen van zijn onschuld. Hoe lang hij nog kan worden vastgehouden, is onduidelijk.

'Geen monster'
De verdwijning van Maëlys zorgde meteen voor grote beroering in Isère, een regio met veel bergen, bossen en meren en weinig schokkende gebeurtenissen. Nu de zoektocht niets oplevert, houdt het de gemoederen in heel Frankrijk bezig. De moeder van de verdachte nam het tegenover RTL-radio op voor haar zoon. "Hij heeft niets van doen met de verdwijning van het meisje. Hij zou haar nooit kwaad doen", verklaarde de moeder. "Ik heb geen monster opgevoed. Hij is nooit een monster geweest."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →