Waak over je hypotheek en reken je vooral niet rijk

Print
Waak over je hypotheek en reken je vooral niet rijk

Afbeelding: ANP

Overwaarde op het huis geeft veel hypotheekbezitters een vals gevoel van veiligheid. Vooral 50-plussers rekenen zich onterecht rijk. Ze denken dat een nieuwe hypotheek geen probleem is vanwege de overwaarde, maar dat is niet altijd zo.

Het zijn tevreden klanten, de 50- plussers. Ze hebben hun huis al zeker 20 jaar geleden gekocht, vaak met een aflossingsvrije hypotheek. Aflossen doen ze niet, de maandlasten zijn prima te dragen en er zit veel overwaarde in het huis. Van de 50-plussers met een eigen woning voelt 87 procent zich comfortabel, blijkt uit een onderzoek door Kantar TNS in opdracht van ING. 

Onbezorgd
De betrokkenheid bij de hypotheek blijkt laag. Zo weet een kwart van de mensen niet hoe lang hun hypotheek nog loopt en 40 procent weet niet hoelang de rente nog fiscaal aftrekbaar is. Een op de drie huizenbezitters is ook niet van plan voor het einde van de looptijd van de hypotheek in actie te komen. Met name de 50-plussers staan erg onbezorgd in het leven als het om de hypotheek gaat. Slechts 11 procent maakt zich er druk over, 48 procent denkt dat het allemaal wel in orde komt en gaat ervan uit dat de hypotheek wel verlengd kan worden. Dat kan een dure misvatting blijken, waarschuwt Wim Flikweert, manager Wonen bij ING. 

Pensioen
"Ouderen zijn zich er niet van bewust dat de regels veranderd zijn. Bij een nieuwe hypotheek wordt nu vooral naar het inkomen gekeken en niet naar de overwaarde. Er is niet zoiets als een vermogenstoets. Dat kan huizenbezitters opbreken. Zeker als ze tegen hun pensioen aanlopen, of gepensioneerd zijn. Dan is het maar de vraag of het inkomen hoog genoeg is als de hypotheek verlengd moet worden.” 

Aflossingsvrij
"Dat weten we niet precies. Bij ING is de helft van de hypotheekhouders ouder dan vijftig. Vaak hebben die een aflossingsvrije hypotheek. Maar dat betekent niet automatisch dat ze straks een probleem hebben. Ten eerste gaat het om het inkomen. Als dat hoog genoeg is, is er geen probleem bij het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. We weten ook niet of mensen buiten hun hypotheek vermogen opbouwen. 
Dat kan dan ook gebruikt worden voor aflossing. Maar uit het onderzoek blijkt wel dat de helft van de 50 plussers geen of nauwelijks vermogen heeft opgebouwd.” 


 

Vanaf nu graag onderstaande code gebruiken bij paywall artikelen. Er zit een kleine wijziging in i.v.m. aanloop naar officiële paywall (daarmee gaan we proefdraaien vanaf 18 sept en live op 27 sept). Bij het veld {Waak over uw hypotheek} vul je de DMF code van het artikel in (3x).

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 2 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →