Ophef over aanhouding Maastrichtse NRC-fotograaf

Print
Ophef over aanhouding Maastrichtse NRC-fotograaf

Exterieur van het NRC-gebouw in Amsterdam. Afbeelding: ANP

De arrestatie van persfotograaf Chris Keulen, die werd opgepakt terwijl hij foto's aan het maken was voor NRC, heeft tot verontwaardigde reacties geleid. Politici eisen opheldering, hoofdredacteur van NRC Peter Vandermeersch noemt de aanhouding van de fotograaf onterecht en de inbeslagname van zijn foto's onrechtmatig.

Lees ook: Fotograaf opgepakt die weigerde beelden af te staan aan politie


Het College van procureurs-generaals zegt de zaak "uiterst serieus'' te nemen en onderzoekt wat er precies is gebeurd. "Voorop staat dat het College hecht aan vrije nieuwsgaring en dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen'', aldus de top van het Openbaar Ministerie.

Reportage
Keulen werd opgepakt omdat hij weigerde zijn camera af te geven aan de politie. Dat gebeurde afgelopen zondag, toen hij bezig was met een reportage voor NRC over geluidsoverlast van NAVO-vliegtuigen. In de buurt van de NAVO-basis Geilenkirchen maakte hij foto's van een handgemeen tussen een plaatselijke actievoerder en een Amerikaanse militair in burger, waarbij de actievoerder werd toegetakeld. Keulen bracht na zijn aanhouding ruim twee uur in een cel door.

De mist in
D66, GroenLinks en SP willen opheldering van minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Sander Dekker (Media). Volgens Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) is de politie "finaal de mist'' ingegaan. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) noemt het "bizar dat de persvrijheid wordt ingeperkt'' en haar SP-collega Peter Kwint stelt dat "dit niet de bedoeling is - en dan zeg ik het heel netjes''. Buitenweg vermoedt dat ook de Amerikaanse militair te ver is gegaan.

De politie zegt alleen de beelden te hebben gekopieerd die over de mishandeling gingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →