Stuntdieven A73 roofden mogelijk meer dan tien rijdende vrachtwagens leeg

Print
Stuntdieven A73 roofden mogelijk meer dan tien rijdende vrachtwagens leeg

Afbeelding: YouTube

De vijf Roemenen die worden verdacht van het roven van iPhones uit een rijdende vrachtwagen op de A73 hebben mogelijk meer dan tien van dit soort diefstallen op hun naam staan. De politie zoekt nog altijd informatie over de zaak en zocht deze week de publiciteit via het programma Opsporing Verzocht.

Er kwam tot woensdagmiddag een handvol tips binnen over snelwegroof in het algemeen en de spectaculaire roof op maandag 24 juli, kort voor middernacht ter hoogte van Boxmeer. Bij een vergelijkbare roof bij Horst maakten ze voor een half miljoen euro aan iPhones buit.

Chauffeur
De dieven gingen met een witte bestelbus achter de vrachtwagen rijden, braken het slot open en haalden voor een half miljoen euro aan telefoons uit de laadruimte. Erachter hielden twee personenwagens het overige verkeer op afstand. De politie wil onder meer in contact komen met een vrachtwagenchauffeur die dat cordon verbrak en tijdens de roof mogelijk op de linkerrijstrook passeerde.

Hoppen
De vijf verdachten van tussen de 33 en 43 jaar oud werden vorige maand aangehouden op vakantiepark De Zanding bij Otterlo, waar ze een huis huurden. Ze zitten nog vast. De politie gaat er volgens woordvoerder Ed Kraszewski vanuit dat ze vanuit Roemenië steeds hun levensgevaarlijke manier van diefstal toepasten in andere Europese landen. Hoeveel roven ze hebben gepleegd is niet duidelijk. "Maar het kunnen er zomaar tien tot vijftien zijn. Ze hoppen van het ene land naar het andere", vervolgt hij. "Daar doen ze steeds een of twee keer hun ding."

Lees ook: Politie arresteert beruchte Roemeense stuntrovers na roof op A73

Dat maakt het volgens de woordvoerder lastig hen te pakken. "Ze zijn snel weer weg en plegen maar een of enkele feiten. En de buit is dermate groot dat ze ook niet zo vaak hoeven."

Juiste tijd
De stuntdieven bereiden hun acties minutieus voor, stelt Kraszewski. "Ze zoeken een goed stuk snelweg uit en kiezen de juiste tijd. Het mag niet te druk zijn en er moet een afslag in de buurt zijn om snel weg te komen. Ze zichten zich op smartphones en weten kennelijk precies waar de auto's rijden die dit vervoeren."

De politie zegt zich in eerste instantie te concentreren op het veroordelen van de bendeleden voor de kraak op de A73. "Maar daarna zullen we via dna-materiaal en vingerafdrukken die we hebben zeker een eventuele link in het buitenland zoeken."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →