Minister weigert toezegging over wietcontroles maisvelden

Print
Minister weigert toezegging over wietcontroles maisvelden

Afbeelding: iStock

De roep vanuit Limburgse boeren om de hennepvluchten die de politie boven maisvelden uitvoerde weer te hervatten, vindt geen gehoor bij minister Stef Blok (VVD) van Veiligheid en Justitie. De bewindsman liet woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer weten dat hij besluiten over wietcontroles bij maisvelden in Limburg een zaak vindt van de lokale driehoeken waarin politie, burgemeesters en Openbaar Ministerie zijn vertegenwoordigd.

Meerdere partijen in de Kamer, waaronder CDA en PVV, onderstreepten dat zij de aanpak van de criminaliteit op het platteland een zaak van politie vinden en niet van boeren of andere burgers. De Kamerleden reageerden daarmee op het gegeven dat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) dit jaar voor het eerst met drones zelf de wietvluchten heeft uitgevoerd.

Dat gebeurde nadat de politie besloot de vluchten met helikopters en vliegtuigjes niet langer meer uit te voeren. Volgens Blok is dat besluit in de lokale driehoek genomen met als argument dat de vluchten niet veel meer opleverden. 

Proef
In een motie  drongen CDA en PVV bij de minister er op aan om dan op zijn minst bij wijze van proef te bekijken of de politie in 2018 met drones hennepvluchten boven Limburgse maisvelden kon uitvoeren. Blok ontraadde de motie, omdat hij niet vanuit Den Haag de lokale driehoeken wil overrulen.

Blok deelde wel de zorg van veel fracties over de criminaliteit op het platteland. De minister gaf aan dat hij bekijkt of hij de contacten met buurland België kan intensiveren op het gebied van overleg over de aanpak van georganiseerde criminaliteit.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →