Verliezer Miljoenenjacht mocht terecht niet verder spelen

Print
Verliezer Miljoenenjacht mocht terecht niet verder spelen

Het beroemde moment waarop Arrold in de fout gaat en Linda schrikt. Afbeelding: RTL

Endemol heeft terecht besloten om Miljoenenjacht-deelnemer Arrold van den Hurk niet verder te laten spelen nadat hij 'per ongeluk' op de stopknop had gedrukt.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. Dat Van den Hurk 'van de zenuwen' per ongeluk op de knop drukte is inherent aan het spel, vindt de rechtbank.

Vette pech
Dat gebeurde op tv in het najaar van 2013, alweer vier jaar geleden dus. Banketbakker Arrold van den Hurk uit het Brabantse Son drukte te snel op de stopknop en nam daarmee het aanbod van 125.000 euro van de ‘bank’ aan. Hij zei meteen dat-ie per ongeluk had gedrukt en eigenlijk wilde doorspelen. Zelfs Linda de Mol leek dat goed te vinden. Maar de jury greep in. Arrold had gedrukt, vette pech, einde spel.

Ondanks dat hij 125.000 euro had gewonnen, eindigde de uitzending zuur voor Arrold. Want in de koffer met het onbekende bedrag die hij al had uitgekozen en die hij óók had kunnen winnen, bleek 5 miljoen te zitten. De hoofdprijs.

Spel afmaken
Arrold vecht sindsdien zijn 'verlies' aan. Half juli vroeg hij bij de rechtbank in Amsterdam om een 'verklaring van recht', oftewel: de rechter moest in zijn ogen oordelen dat Endemol het spel niet had mogen afbreken. Tegelijk stelden Arrold en zijn advocaat Peter Plasman voor om het spel alsnog af te maken, maar wel onder de voorwaarde dat Arrold de 125.000 euro alvast mocht houden. Endemol hoonde dat voorstel weg.

De rechter vindt echter dat 'uit zenuwen' per ongeluk op de knop drukken inherent is aan het spel. "Het is volstrekt in strijd met de geest van het spel als daar steeds op teruggekomen kan worden."' 

Rode knop
Dat de beroemde 'rode knop' niet expliciet in de spelregels stond vermeld, maakt volgens de rechter niet uit. "Een regel hoeft immers niet geschreven te zijn om gelding te hebben", zegt de rechter.

Dat Linda de Mol nog iets zei van 'dan doen we toch of je niet hebt gedrukt', moet door de rechter gezien worden als 'het onderzoeken van de mogelijkheid of er nog iets aan gedaan kan worden'. Die mogelijkheid bleek er uiteindelijk terecht niet te zijn, oordeelt de rechtbank.

Endemol blij
Nu de rechtbank in het voordeel van Endemol heeft besloten is de zaak nog niet per se gedaan.  Van den Hurk kan nog in hoger beroep. Advocaat Peter Plasman laat weten dat hij dat eerst met zijn cliënt wil bespreken. Endemol laat in een reactie weten 'blij te zijn dat er na bijna vier jaar eindelijk een uitspraak is'. "De rechter is duidelijk, we hebben ons aan de spelregels gehouden. Sinds 2008 is drukken op de rode knop beslissend in het spel. Van den Hurk is hierover ingelicht en heeft de spelregels en het programmaformat aanvaard. We hopen dat Van den Hurk nu gaat inzien dat hij zelf op de rode knop heeft gedrukt en zo een deal heeft gesloten waarmee het spel werd beëindigd."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →