Familie tipt CBR: tachtigplusser mag niet meer autorijden

Print
Familie tipt CBR: tachtigplusser mag niet meer autorijden

Afbeelding: iStock

Hij had net zijn rijbewijs verlengd en een nieuwe Volkswagen Golf gekocht. Maar opeens mocht een tachtigplusser uit Beek niet meer rijden, omdat zijn familie het CBR waarschuwde.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen(CBR) heeft een man uit Beek opgeroepen voor een herkeuring. Het bureau deed dat nadat familie van de man in een brief aan het CBR ernstige twijfels had geuit over zijn rijvaardigheid. De rechtbank in Maastricht heeft nu bepaald dat hij gehoor moet geven aan de oproep.

Geen kwalen
Toen hij in 2015 zijn rijbewijs wilde verlengen, vinkte hij op het aanvraagformulier bij alle klachten en kwalen ‘nee’ aan. Hij had alleen een uitgebreid onderzoek gehad door een oogarts in het ziekenhuis in ­Geleen. Op grond van die informatie kreeg de man een nieuw rijbewijs.

Jaloezie
In de brief die het CBR daarna ontving, wordt gewezen op zijn verminderde gezondheid. De brief is volgens zijn advocate Desirée Cuijpers niet geschreven omdat hij de volgende bejaarde zou kunnen worden die een dodelijk ongeluk veroorzaakt. "Ik vermoed dat de brief uit jaloezie is geschreven door zijn dochter. Er loopt een echtscheiding en toen ze merkte dat haar vader een nieuwe auto had gekocht, sloegen bij haar de stoppen door.”

Hersenletsel
De familie schrijft het CBR dat de Beekenaar in 2011 is flauwgevallen, waarna er ernstige veranderingen in zijn spraak en gedrag zijn opgetreden. En eind 2014 is de man van zijn fiets gevallen. Op een CT-scan is gebleken dat hij hersenletsel heeft opgelopen. Het CBR is op grond van deze informatie gaan twijfelen aan de rijvaardigheid van de man. Reden voor een herkeuring.

Onwaarheden
De tachtigplusser ging tegen die oproep in beroep. Hij vindt dat het CBR niet mag afgaan op slechts één brief, die bovendien volgens hem is geschreven uit rancune. Volgens de man bevat de brief onwaarheden en wordt die niet onderbouwd met medische papieren. Hij bestrijdt het flauwvallen niet, maar daar heeft hij niets aan overgehouden. Hij vindt dat hij nog steeds in staat is auto te rijden. Cuijpers: "Hij is een kwieke oude man, hij is nog goed bij de ­pinken.”

Wraakactie
De rechtbank in Maastricht velt geen oordeel over de medische toestand van de bejaarde, maar stelt wel dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen met het oog op de verkeersveiligheid de man ­opnieuw mag keuren. Volgens de Wegenverkeerswet is één brief voldoende voor een gegrond vermoeden van twijfel aan de rijvaardigheid, en daarmee voor een herkeuring. Uit de brief blijkt verder niets van een persoonlijke wraakactie, stelt de rechtbank.

Strafbaar
Volgens Cuijpers heeft de man nog steeds niet gereden. "Dat zou strafbaar zijn. Hij heeft geen geldig rij­bewijs op dit moment.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →