Politie start team om maffialeden op te sporen

Print
Politie start team om maffialeden op te sporen

Archieffoto ter illustratie. Arrestaties van maffiosi in september 2013 in Nieuwegein. Eerder op de dag was een grote maffiabaas uit Italië, Francesco Nirta, al in zijn flat opgepakt. Afbeelding: ANP

Bestrijding van de Italiaanse maffia in Nederland. Dat is het doel van het team dat de politie optuigt. Het team moet onder meer voortvluchtige maffialeden opsporen.

De Italiaanse maffia krijgt in Nederland inmiddels dusdanig voet aan de grond, dat de politie een speciaal team optuigt dat zich volledig richt op de bestrijding ervan. Het gaat informatie vergaren en voortvluchtige maffialeden die zich hier schuilhouden opsporen.

Tegenprestatie
Het anti-maffiateam maakt deel uit van een aantal afspraken die de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie met Italië heeft gemaakt. Als tegenprestatie heeft het team toestemming gekregen om spijtoptanten van de maffia te horen over hun criminele activiteiten in Nederland.

De Italiaanse maffia is permanent gevestigd in Nederland en houdt zich vooral bezig met drugshandel. Maffia-experts waarschuwen dat de maffia ook sectoren van de Nederlandse economie binnendringt. Zo toonde een onderzoek uit 2015 aan dat een maffiafamilie jarenlang infiltreerde op de bloemenveiling in Aalsmeer. "Daar zag je het hele palet van de maffia: drugshandel, afpersing, fraude en oplichting”, zegt hoofd recherche van de Landelijke Eenheid Wilbert Paulissen.

Maffialiquidaties
De Nederlandse politie wordt niet dagelijks geconfronteerd met maffialiquidaties, zegt Paulissen. "Maar we weten hoe gevaarlijk de Italiaanse maffia kan zijn. We willen nauwkeuriger weten in welke omvang ze hier opereren. Inmiddels hebben we één spijtoptant kunnen horen. Dat leverde razend interessante informatie op.”

Het antimaffiateam is het antwoord op jarenlange kritiek uit Italië dat Nederland te weinig deed aan de opsporing van maffialeden. Voortvluchtige kopstukken van de maffia bleken hier een zorgeloos bestaan te leiden. Daar moet een eind aan komen, zegt Paulissen. "We hebben met Italië afgesproken dat we elke tip over voortvluchtige maffiosi actief onderzoeken.”

Wetgeving
De recherchechef pleit ook voor een onderzoek naar zwaardere Nederlandse wetgeving om georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Volgens Paulissen zou ons land kunnen leren van uiterst effectieve maatregelen in Italië.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →