Steeds meer klanten voor Kerkraadse coffeeshops

Print
Steeds meer klanten voor Kerkraadse coffeeshops

Afbeelding: iStock

Het aantal coffeeshopbezoeken in Kerkrade is het afgelopen jaar flink toegenomen. Toch leidt de stijging van zo’n 18 procent niet tot meer overlast.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Kerkrade. 

Buitenlanders
Met het onderzoek wil Kerkrade kijken wat de mogelijke effecten zijn van het besluit van Sittard-Geleen om vanaf 1 juni 2016 buitenlanders te weren in coffeeshops, het zogenoemde ingezetenencriterium. Daarom heeft Kerkrade zowel in mei 2016 als 2017 tellingen laten doen bij de twee coffeeshops in de gemeente: Down Under in Kerkrade en Ouaim in Eygelshoven.

Daaruit blijkt dat in 2017 naar schatting 862.264 keer mensen softdrugs komen kopen in Kerkrade. Dat is 18 procent meer dan in 2016. De meeste bezoekers komen uit Duitsland. Opvallend is het grote toename van het aantal Belgische bezoeken. Ondanks dat niet direct kan worden gezegd dat buitenlanders in plaats van Sittard-Geleen nu naar Kerkrade komen, is het wel bekend dat de shops in Sittard-Geleen goed bezocht werden door Belgen.

De grootste stijger is het aantal ‘overige’ bezoekers, mensen die dus niet uit Nederland, België of Duitsland komen. Voor die enorme toename heeft Kerkrade vooralsnog geen verklaring. 

Rustig
Wat wel gezegd kan worden is dat de overlast rond de shops ondanks de extra klanten beperkt blijft. Zo daalde het aantal registraties bij Meldpunt Drugsoverlast van 273 in het kalenderjaar 2015 naar 126 in 2016. Ook het aantal geregistreerde drugsincidenten bij de politie is gedaald. Van 633 tussen juni 2015 en mei 2016 naar 497 tussen juni 2016 en mei 2017. En tijdens de periode van de tellingen was het volgens de onderzoekers rustig rondom de coffeeshops. De resultaten van het onderzoek zijn voor Kerkrade geen aanleiding om het huidige drugsbeleid aan te passen. Volgens burgemeester Jos Som is er op dit moment geen reden om in te grijpen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen