Controle faalt op veiligheid voedsel van buiten Europa

Print
Controle faalt op veiligheid voedsel van buiten Europa

Foto ter illustratie. Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert een controle uit. Afbeelding: ANP

Nederland kan de veiligheid van voedsel dat ons land binnenkomt van buiten Europa niet garanderen. Dat blijkt uit een kritisch rapport van de Europese Commissie over de invoercontroles in de Rotterdamse haven en Schiphol. D66 eist opheldering van minister Kamp. "Nu wordt het fraudeurs wel erg makkelijk gemaakt om te rommelen met ons eten.’’

De controles van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de douane schieten volgens Brussel tekort. De instanties grijpen niet in als de juiste papieren ontbreken en bij controles waren er problemen met gebrekkige apparatuur, temperatuurregeling en hygiëne.

Bedrijven die voedsel invoeren dat buiten de EU is geproduceerd, zijn verplicht om een gezondheidscertificaat uit het land van herkomst te overleggen. De instanties nemen bij producten van niet-dierlijke oorsprong echter genoegen met een gescande kopie van het certificaat en de resultaten van bemonstering, blijkt uit het inspectierapport. Dat is in strijd met de Europese regels. Volgens Brussel valt zo niet te controleren of de documenten echt zijn.

Roestige tafel
De Europese Commissie stelde eind maart meer tekortkomingen vast tijdens de controles, zoals gebrekkige apparatuur, temperatuurregeling en hygiëne. Zo waren de rekken voor onverpakte voedingswaren in het inspectiecentrum van de Rotterdamse haven vies en werd vlees geïnspecteerd op een roestige tafel. Ook op Schiphol constateerden de inspecteurs gebrekkige hygiëne, zoals een vuile vriescel en kleedruimte.

Daarnaast gingen ook dingen mis bij de import van dierlijke producten en levende dieren. Zo ontbraken verplichte handtekeningen van dierenartsen en had Nederland een partij kweekvis uit Vietnam onterecht bestempeld als in het wild gevangen. De NVWA laat in een reactie weten de conclusies en aanbevelingen van de inspecteurs te erkennen. Vanwege de ‘beperkte bezetting in de zomerperiode’ zijn echter nog geen maatregelen genomen.

Zorgen
Consumentenorganisatie Foodwatch maakt zich zorgen. "Via onze haven en luchthaven komt veel voedsel Europa binnen, maar juist daar blijken lekken in het toezicht te zitten. De voedselveiligheid en bescherming van consumenten tegen voedselfraude dient voorop te staan’’, zegt woordvoerder Jurjen de Waal. "Ook de laconieke reactie van de NVWA is verontrustend. Zeker net na het fipronilschandaal met eieren, waarin duidelijk is geworden dat het toezicht op ons eten faalt.’’

D66 wil van minister Kamp weten wat het kabinet gaat doen om ervoor te zorgen dat we geen ‘fout’ voedsel binnenkrijgen. "Het is belangrijk dat mensen er op kunnen vertrouwen dat ons eten veilig is’’, verklaart Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. "Volgens de partij kan de NVWA een voorbeeld nemen aan de Ierse voedselwaakhond, die complimenten kreeg van de Europese inspectie.