Limburger kiest voor midi-SUV en geen dieselauto

Print
Limburger kiest voor midi-SUV en geen dieselauto

Afbeelding: ANP

Bij de aanschaf van een occasion hebben Limburgse automobilisten de voorkeur voor midi-SUV's. Populair in onze provincie is vooral de Nissan Qashqai.

Occasionkopers in het noorden van Nederland kiezen eerder voor ruime stations en diesels. In de Randstad doen vooral de kleine auto’s en plug-in hybrides het goed. Dat blijkt uit onderzoek van VWE Automotive.

Favoriet
VWE onderzocht welke occasions er favoriet zijn per regio en daaruit blijkt dat er sterke regionale verschillen bestaan. SUV’s zijn vooral in trek in het zuiden en westen van het land. In het midden van het land heeft men liever grote SUV’s zoals een BMW X5. In het noorden blijft de occasionkoper daarentegen trouw aan de meer traditionele sedan of station. Maar dan wel één van een wat groter formaat. Iedere regio blijkt zo zijn eigen voorkeuren te hebben. Samenstelling van huishoudens, parkeerruimte, gereden afstanden en wegen spelen daarbij een belangrijke rol.

Dieselauto's
Ook verschillen de regio’s in de keuze van brandstofsoorten. In Zuid-Limburg is slechts 7 procent van de verkochte occasions een diesel. Hier speelt wellicht de nabijheid van goedkopere Belgische benzinestations een rol. Midden-Limburg is juist weer de regio waar LPG-occasions het populairst zijn. 

Gebruikte diesels zijn vooral in trek in de noordelijke provincies. Ook LPG-auto’s worden in deze regio nog redelijk verkocht, maar in de Randstad veel minder. Particulieren kopen nog te weinig gebruikte elektrische auto’s om daar goede conclusies uit te trekken, maar de huidige cijfers laten zien dat deze in Limburg en Zeeland het meeste in trek zijn.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →