Oranje stijgt op FIFA-ranking in jacht op play-offs

Print
Oranje stijgt op FIFA-ranking in jacht op play-offs

Afbeelding: ANP

Na de historisch slechte 36ste plaats op de wereldranglijst van een maand geleden, toont het Nederlands elftal voorzichtig tekenen van herstel. Op de nieuwe FIFA-ranking staat Oranje zeven plaatsen hoger: op plek 29. Met het oog op het WK is stijging cruciaal.

Eind maart stond Nederland op de 32ste positie, vorige maand daalden de mannen van Dick Advocaat nog eens vier plaatsen, maar nu is de weg omhoog gevonden. En dat is, met het oog op eventuele play-offs voor het WK, voorzichtig goed nieuws voor het Nederlands elftal.

Spannend
De wereldvoetbalbond FIFA bevestigde vorige week namelijk dat bij de loting voor de Europese play-offs gebruik gemaakt wordt van geplaatste landen. Daardoor zal een mogelijke wedstrijd tussen bijvoorbeeld Portugal en Italië worden vermeden. Gunstig dus, zo'n plaatsing, maar voor Oranje gaat het - als de play-offs überhaupt gehaald worden - erom spannen.

De acht beste nummers twee spelen in de play-offs tegen elkaar voor vier tickets voor het WK van Rusland. De vier geplaatste landen zijn de vier hoogst geklasseerde landen op de FIFA-ranglijst. Op dit moment zijn de acht nummers twee - buiten Groep A, waarin Nederland nu derde staat - Portugal (3de op de FIFA-lijst), Noord-Ierland (20ste ), Wales (13de), Montenegro (37ste), Slowakije (19de), Italië (17de), Bosnië-Herzegovina (36ste) en IJsland (22ste).

Geplaatst
In deze situatie zou Nederland bij een goede afloop van de groepsfase dus nog niet tot de geplaatste landen behoren, maar er kan in de slotfase van de kwalificatie nog van alles veranderen. Zo leveren twee overwinningen Nederland sowieso extra terreinwinst op. Hoe dan ook is deze stijging een positieve stap in de goede richting.

Overigens heeft Duitsland de leiding overgenomen van Brazilië. Portugal is de top drie binnengestoomd, terwijl België door een stijging van vier plekken nu op plaats vijf staat. De grootste stijgers zijn Kaapverdië (47 plaatsen, nu 67ste) en Luxemburg, dat mede door de stunt bij Frankrijk 35 plaatsen won: het staat nu op plek 101.