Heldhaftige conciërge voorkomt erger bij 'school shooting'

Print
Heldhaftige conciërge voorkomt erger bij 'school shooting'

Ouders verzamelen zich op de parkeerplaats bij de school om te wachten op hun kinderen. Afbeelding: AP

Een leerling van een school in Spokane, een klein dorp vlakbij Washington, heeft woensdagochtend voor grote paniek gezorgd bij leerlingen en hun ouders. Hij kwam naar school met meerdere wapens op zak en schoot een medeleerling dood.

Ook verwondde hij drie andere leerlingen. De jongen, die geïnspireerd zou zijn door voorgaande schietpartijen op Amerikaanse scholen, is opgepakt.

Pistool en geweer
Gewapend met een pistool en geweer betrad de jongen, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, de hal van de Freeman High School in Spokane. Volgens medeleerlingen stond zijn gezicht op 'passief'. Hij probeerde met een van zijn wapens te schieten, maar zijn pistool haperde. Toen een medeleerling hem benaderde om hem te stoppen, schoot hij deze dood met zijn andere wapen.

Held
Vervolgens schoot hij nog op drie andere leerlingen, alvorens hij werd overmeesterd door een conciërge. Die leerlingen raakten zwaargewond, maar zullen naar alle waarschijnlijkheid de aanslag op hun leven overleven. De conciërge moet volgens de plaatselijke sheriff als een held worden beschouwd, die verder bloedvergieten heeft weten te voorkomen. 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Mensen verzamelen zich buiten Freeman High School nadat er een schietpartij heeft plaatsgevonden.  foto AP

De schutter zou volgens medeleerlingen geobsedeerd zijn met eerdere schietpartijen op Amerikaanse scholen, zoals het drama dat plaatsvond in Columbine in 1999. Hij is door de politie vastgezet.

Nadat de eerste meldingen van de schietpartij naar buiten waren gekomen, spoedden de ouders van de leerlingen zich naar de school. Sommigen lieten zelfs hun auto achter op de snelweg richting de school, om zo snel mogelijk bij hun kind te kunnen zijn.

Getuigenissen
Elisa Vigil, een 14-jaar oude leerlinge, vertelde aan persbureau AP dat ze had gezien hoe een jongen die in zijn hoofd was geschoten met een doek werd afgedekt. Een ander meisje was volgens haar in de rug geschoten.

De 15-jarige Michael Harper wist te melden dat de schutter aan het begin van het schooljaar briefjes had meegenomen waarin hij schreef dat hij 'iets doms' zou gaan doen en wellicht gedood of opgepakt zou worden. Sommige bezorgde studenten informeerden hun leraren over het voorval, maar het is niet duidelijk of de school hier iets mee heeft gedaan. De school heeft hier nog geen commentaar op gegeven.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Ouders spoedden zich naar de school om zich met hun kinderen te kunnen herenigen. foto AP

 

Harper vertelde dat de jongen veel vrienden had en niet werd gepest. Hij zou volgens hem een 'aardige en grappige en rare jongen' zijn die groot fan was van de tv-serie Breaking Bad. Zijn obsessie met eerdere schietpartijen op scholen was bij zijn medeleerlingen bekend. "Hij keek veel documentaires hierover'', aldus Harper.

Hechte gemeenschap
Luis Prito, assistent-footballcoach op de school, noemde de schietpartij allesverwoestend. "Dit is een hele hechte gemeenschap'', voegde hij hieraan toe.

De gouverneur van de staat liet weten dat 'alle inwoners van Washington denken aan de slachtoffers en hun families en dankbaar zijn voor de service van de medewerkers van de school die onze studenten veilig hebben gehouden'. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →