Limburgers in actie voor Sint-Maarten

Print

Schade door orkaan Irma op Sint Maarten. Afbeelding: ANP/Arie Kievit

Vrijdag komt het hele land in actie om hulp te bieden aan het door orkaan Irma getroffen Sint-Maarten. Ook in onze provincie zijn er diverse initiatieven georganiseerd.

Zo zetten Mariska, André, Erik, Nicole en Tim uit Heerlen zich al dagen in om spullen in te zamelen voor de inwoners van het eiland. Via de Facebookpagina Project Sint Maarten United worden mensen opgeroepen om toiletartikelen, kleding, knuffels en dekens te doneren. Ook gaan ze op scholen langs om oproepen te plaatsen.

"Het loopt al best storm," zegt Nicole Richardson. "De animo is groot, maar het kan altijd groter."

Huizen bouwen
De Heerlense Kim Somers woont en werkt sinds 2010 in Sint Maarten en komt samen met familie en vrienden in Nederland ook in actie. Ze zamelen geld in om containers met bouwmaterialen naar het eiland te versturen. Daarmee worden beschadigde huizen gerepareerd en nieuwe, orkaanbestendige huizen gebouwd. "We helpen dus niet alleen met het repareren en bouwen van nieuwe huizen maar ook om mensen van de straat te krijgen door mensen werkgelegenheid aan te bieden waardoor zij weer zichzelf en hun families kunnen onderhouden."


FOTO: Ministerie van Defensie/Gerben van Es

Mensen die willen doneren kunnen dat doen door speciale armbandjes te bestellen.

Euro per inwoner
De gemeente Simpelveld doneert per inwoner 1 euro aan het Rode Kruis voor steun op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, “We voelen ons verbonden met dit deel van het Koninkrijk en willen hulp bieden," aldus burgemeester Richard de Boer. "Het bedrag van € 10.571 wordt deels ingezet voor de eerste nood en komt voor de overige 50% ten goede aan projecten gericht op structurele wederopbouw op Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba."

Actiedag
De nationale radio- en tv-actiedag Nederland helpt Sint-Maarten wordt vrijdag geopend door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en zanger-presentator Jamai. In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum komen ze om 06.00 uur in actie met een groep schoolkinderen met lampionnen. NPO Radio 2 zendt het live uit.


FOTO: ANP

Publieke en commerciële radio- en tv-zenders besteden de hele dag aandacht aan de gevolgen van orkaan Irma. Presentator Art Rooijakkers schakelt vanuit het actiecentrum met locaties in Nederland en op Sint-Maarten waar ook inzamelingsacties aan de gang zijn. Doel is om Nederlanders te informeren over de situatie op het getroffen eiland en zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Noodhulp
In Beeld en Geluid zijn onder meer noodhulpgoederen van het Rode Kruis te zien die ook op Sint-Maarten worden ingezet. De hele actiedag is een belpanel in touw om giften die binnenkomen op giro 5125 te noteren. Bekende Nederlanders die aanschuiven zijn onder andere Vivienne van den Assem, Lucia Rijker, Jesse Klaver, Emile Roemer, Helga van Leur en Ruud de Wild.


FOTO: ANP

In de digitale lounge van het actiecentrum zitten vrijdag bekende YouTubers klaar om vragen over de hulpactie te beantwoorden die via de sociale media binnenkomen. Onder hen zijn fashion-redacteur Stephanie Broek, programmamaker en humorist Jeukvogel (Bas van Teylingen) en acteur Niek Roozen.

Tot donderdagochtend was er al 4,3 miljoen euro aan donaties binnengekomen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →