Asielzoekers in Limburg vaker voor straf uit azc

Print
Asielzoekers in Limburg vaker voor straf uit azc

In de voormalige Van Hornekazerne in Weert worden sinds vorig jaar september vluchtelingen opgevangen. Afbeelding: ARCHIEFFOTO JOHN PETERS

Vorig jaar werden in Limburg fors meer asielzoekers tijdelijk het azc uitgezet dan in 2015. Er was sprake van toenemende agressie omdat het aantal kansloze asielzoekers steeg.

Het COA in Limburg heeft vorig jaar 128 agressieve asielzoekers tijdelijk op straat gezet. Zij zorgden in het azc voor zeer ernstige overlast. In 2015 waren er dat nog 31.

Overlast
Vooral in het azc in Baexem was de overlast groot, blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) die deze krant in handen kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Daar legde de opvangorganisatie 44 overlastgevers een locatieverbod op, uiteenlopend van één tot vier weken.

In Heerlen zette het COA 19 mensen tijdelijk op straat, in Venlo 18, en in Echt en Venray 14. In bijna alle gevallen moesten de asielzoekers het azc uit omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan ernstig fysiek en verbaal geweld.

Uiterste middel
Een locatieverbod is een uiterste middel. In eerste instantie wordt geprobeerd met gesprekken of mildere sancties iemands gedrag te verbeteren. Als dat niet baat, moet een overlastgever minimaal een week buiten de muren van het azc ‘afkoelen’.

Waar de asielzoekers verblijven als ze het azc niet in  mogen, is vaak niet bekend. Ook is niet duidelijk wie in die periode verantwoordelijk is voor hen. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje