Zorgen om toestand van terreurverdachte Salah Abdeslam

Print
Zorgen om toestand van terreurverdachte Salah Abdeslam

Afbeelding: AFP/John Thys

Omdat zijn geestelijke toestand er fors op achteruit is gegaan en er zelfs gevreesd wordt dat hij zelfmoord zou plegen, is het gevangenisregime van Salah Abdeslam iets versoepeld.

Abdeslam, het brein achter de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, zit al meer dan een jaar in quarantaine en dat laat sporen na, weet de Franse krant Le Parisien.

Zijn advocaat Frank Berton noemt zijn detentievoorwaarden “catastrofaal”. Volgens hem verslechtert de geestestoestand van zijn cliënt met de dag. Er zijn al een aantal incidenten geweest waarbij hij plots een woede-uitbarsting krijgt.

Zware psychologische problemen
Abdeslam kampt volgens de directie van de zwaar beveiligde gevangenis Fleury-Mérogis (Essonne) met zware psychologische problemen. Hij zou paranoia zijn, is neerslachtig en erg prikkelbaar tegenover de cipiers. Daarom heeft de gevangenisdirectie, in overleg met de onderzoeksrechter, beslist een aantal toegevingen te doen wat zijn regime betreft. Anders vreest men dat hij zijn proces misschien niet eens haalt.


Abdeslam bij zijn arrestatie vorig jaar in Sint-Jans-Molenbeek - Foto: BELGAIMAGE

Permanente videobewaking
Abdeslam blijft in afzondering zitten en de permanente videobewaking blijft ook. Maar hij mag zijn familie voortaan ontmoeten zonder dat ze gescheiden worden door veiligheidsglas. Dat geldt ook voor niet familie die hem bezoekt. Op voorwaarde dat ze toelating krijgen om hem te bezoeken. Bij die bezoeken zijn wel altijd cipiers aanwezig. En wie komt wordt ook altijd vooraf grondig gescreend en gefouilleerd.

Abdeslam zelf wordt ook altijd grondig onderzocht nadat hij bezoek ontvangen heeft om te zien of hij niets mee in zijn cel probeert te smokkelen. Ook het plexiglas voor het raam in zijn cel zal worden weggehaald zodat hij buiten kan kijken.


Salah Abdeslam

Strenge regels blijven van kracht
Andere strenge regels blijven wel van kracht. Zo mag hij geen contact hebben met andere gedetineerden. Hij mag ’s ochtends en ’s middags telkens een uur wandelen. Maar enkel als de andere gedetineerden in hun cel zitten.

Sinds zijn opsluiting in Fleury-Mérogis zit Abdeslam in een cel van 10 vierkante meter groot. Hij heeft er een kookplaat en een kleine koelkast, een eigen toilet en douche, een tv met beschermend plexiglas voor en een bed dat aan de vloer is vast gefreesd.

Verschillende camera’s filmen hem 24 uur per dag en cipiers kunnen van in een centrale controlekamer inzoomen om te kijken wat hij aan het doen is. “Dat gebrek aan privacy weegt enorm zwaar op hem”, zegt zijn advocaat.