Miljoenennota: Ook minima krijgen er wat bij

Print
Miljoenennota: Ook minima krijgen er wat bij

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het kabinet trekt in de Miljoenennota extra geld uit om de koopkracht voor de minima te vergroten. Bijstandsgerechtigden krijgen er komend jaar 0,3 procent bij. Ook voor gepensioneerden wordt in de buidel getast: zij gaan er 0,6 procent op vooruit. Werkenden zijn echter spekkoper, met een koopkrachtstijging van 0,8 procent.

Dat blijkt uit de koopkrachttabel die op Prinsjesdag verschijnt en door het Algemeen Dagblad is ingezien. Gemiddeld bedraagt de koopkrachtstijging 0,6 procent. Om de koopkracht voor alle groepen te kunnen vergroten neemt het kabinet genoegen met een lager begrotingsoverschot. Dat zou aanvankelijk 0,9 procent bedragen, maar komt nu uit op 0,8 procent, ongeveer 6 miljard.

De economische groei bedraagt in 2018 2,5 procent en de werkloosheid daalt naar 390.000 personen. De staatsschuld loopt komend jaar verder terug, naar 53,7 procent van het bruto binnenlands product.

Hoeveel ga jij erop vooruit?
Klik hier en bekijk hoeveel jij erop vooruit gaat volgend jaar

Uitgelekt
De afgelopen dagen lekten al verschillende onderdelen van de Miljoenennota uit. Vanaf komend jaar krijgt de verpleeghuiszorg 30 miljoen per jaar extra te besteden om nieuw personeel aan te trekken en op te leiden. Dat bedrag komt bovenop de 435 miljoen euro die er vanaf 2018 al extra naar de verpleeghuizen zou gaan om de kwaliteit op te krikken.

Lees ook: Het staat nu zwart op wit: 270 miljoen voor leraren

Verder trekt het kabinet 75 miljoen euro extra uit voor de Belastingdienst, om te zorgen dat de belastinginning niet in gevaar komt. De Algemene Rekenkamer waarschuwde eerder dit jaar voor ernstige verstoringen als investeringen in ict uit zouden blijven. De fiscus kampt al jaren met een verouderde systemen en kampt met een leegloop van personeel doordat veel meer medewerkers dan verwacht intekenden op een vrijwillige vertrekregeling.

Een ander zorgenkindje, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), kan vanaf volgend jaar ook extra budget tegemoet zien. Het gaat om een bedrag van 25 miljoen euro op jaarbasis, die bestemd is voor nieuwe inspecteurs en investeringen in ict. Op de NVWA is in opeenvolgende kabinetsperioden flink bezuinigd. Afgelopen zomer kreeg de dienst veel kritiek op de aanpak van het eierschandaal.