Utrecht-captain Janssen kampte jarenlang met faalangst

Print
Utrecht-captain Janssen kampte jarenlang met faalangst

Afbeelding: ANP Pro Shots

FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen presteert met zijn ploeg momenteel uitstekend in de eredivisie, maar de 31-jarige Limburger vertelt in een interview met De Limburger openhartig over de faalangst waar hij jarenlang aan leed. “Negatieve kritiek op mijzelf versterkte ik, positieve feedback zwakte ik af. Ik had een negatief zelfbeeld. Als het dan niet liep, blokkeerde ik gewoon. Ik dacht mezelf de problemen in.”

De problemen speelden hem parten bij VVV, Roda JC en FC Utrecht.

Verborgen
"Ik hield dat zelfs voor mijn familie en ploeggenoten verborgen", vertelt de voetballer uit Well, die af en toe zelfs braakneigingen had voor de wedstrijd. "Bij Roda JC hebben Raymond Atteveld en Mark Luijpers het toch een keer gezien, terwijl ik er altijd voor probeerde te zorgen dat het op het toilet gebeurde. Je moest eens weten hoe vaak ik heb gedacht, ‘zet mij maar achter de kassa of rustig op kantoor’. Dat kan je bijna niet uitleggen."

Persoonlijkheid
Hulp van mental coaches hielpen hem van de ergste angst af. "Tegenwoordig heb ik daar minder last van, maar ik blijf altijd een twijfelaar." Janssen schopte het zelfs tot aanvoerder. "Ik ben leider geworden in die zin dat mijn persoonlijkheid is gegroeid. Ik durf me nu uit te spreken. Heel vroeg in mijn carrière doorzag ik de groepsprocessen al. Wie is schadelijk voor de groep? Loopt het goed als we die en die kant opgaan? Trainers kwamen ook wel eens bij me om te vragen hoe ik er over dacht. Maar ik vond het vroeger moeilijk om dat openlijk uit te spreken. Nu sta ik voor mijn mening."

Lees het volledige interview met Willem Janssen in De Limburger van zaterdag.