'Misbruik van soldaat in Weert door defensie in doofpot gestopt'

Print
'Misbruik van soldaat in Weert door defensie in doofpot gestopt'

Afbeelding: iStock

De misbruikzaak van een 17-jarige mannelijke soldaat in Weert in 1982 is door defensie in de doofpot gestopt. Dat schrijft de Volkskrant vrijdagavond.

De krant doet dat op basis van een interview met het slachtoffer, oud-militair Ronald Vreeburg. 

Ongestraft
De inmiddels 52-jarige man zou op de Koninklijke Militaire School in Weert in 1982 belaagd en seksueel misbruikt zijn door vijf soldaten. Toen hij daar melding van maakte, werd hij weggestuurd en zijn belagers bleven ongestraft, zo schrijft de krant. Drie van hen zouden nog steeds bij defensie werken, twee zelfs in een hoge functie. 

Het verhaal van Vreeburg wordt volgens de Volkskrant grotendeels bevestigd door drie (oud)-medewerkers van defensie. 

Vastgebonden
Het misbruik zou plaats hebben gevonden op een avond in juni 1982. De toen 17-jarige Vreeburg werd volgens eigen zeggen door vijf soldaten overmeesterd. De mannen trokken zijn kleren uit en bonden Vreeburg met riemen vast op het bed. De soldaat werd vervolgens door vier mannen in bedwang gehouden, waarna de vijfde hem misbruikte, zo schrijft de krant. 

De oud groepscommandant waarbij Vreeburg het misbruik destijds meldde, laat de krant weten zich niets van een dergelijke melding te herinneren. Toen Vreeburg in 2015 na een uitnodiging voor een reunië besloot om het misbruik nogmaals aan te kaarten, kreeg hij te horen dat de zaak inmiddels verjaard was. 

Gesprek
Voor een gesprek met zijn belagers paste hij. 

De militaire vakbond VBM laat naar aanleiding van de berichtgeving in de Volkskrant weten dat er een onafhankelijk meldpunt moet komen waar mensen terechtkunnen die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik bij Defensie. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen