Politievrijwilligers slaan alarm: Politie laat ons in de kou staan

Print
Politievrijwilligers slaan alarm: Politie laat ons in de kou staan

Afbeelding: ANP

De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) heeft een brandbrief gestuurd aan korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie. Ze wil garanties dat er volgend jaar alsnog wordt geïnvesteerd in opleidingscapaciteit voor huidige en nieuwe politievrijwilligers.

Gebeurt dat niet, dan dreigt een verhoogde uitstroom van vrijwilligers. En dat zou weer ten koste gaan van de hoeveelheid 'blauw op straat', aldus de LOPV. Volgens de organisatie had de minister wel een investering toegezegd.

,,Politievrijwilligers zijn zeer gemotiveerde medewerkers die een onvoorstelbare berg werk verzetten. Zonder politievrijwilligers zou er aanzienlijk minder blauw op straat zijn. Ook voegen ze veel diversiteit toe aan het korps, door hun uiteenlopende achtergronden. Het is daarom niet te verkroppen dat het korps haar vrijwilligers keer op keer in de kou laat staan. Steeds meer vrijwilligers haakten in de afgelopen jaren al gedemotiveerd af", zo valt te lezen in een begeleidend schrijven op de website van de LOPV.

De organisatie roept de vrijwilligers die dinsdag (Prinsjesdag) worden ingezet langs de route van de Glazen Koets, op om af te zien van acties. Er zouden plannen zijn om een 'spontaan' werkoverleg te houden tijdens de rijtoer van de koning. De LOPV wacht liever eerst het antwoord van Akerboom af.

Er zijn ongeveer 3000 vrijwilligers bij de politie. Het uitvoerende deel van hen draagt een uniform en een wapen.

Onder vuur
De Nationale Politie ligt op tal van manieren onder vuur. Zo verscheen afgelopen week een vernietigend rapport over corruptie en geldverkwisting bij de centrale ondernemingsraad. 

Ook meldden de politiebonden ACP en NPB onlangs dat de Nationale Politie duizend juridische procedures voert tegen de eigen medewerkers. Verder zouden duizenden agenten ziek thuis zitten na een conflict met de werkgever en de screening van agenten ernstig te wensen overlaten. Het tekort aan politiemensen zou nijpend aan het worden zijn, vooral in de steden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →