‘Limburgers zijn geen goedmoedige sullen’

Print
‘Limburgers zijn geen goedmoedige sullen’

Voorzitter Ron Meyer tijdens de partijraad van de SP. Afbeelding: ANP

Limburgers die zich sterk maken voor sociale rechtvaardigheid krijgen hun eigen eerbetoon. Vanaf volgend jaar komen ze in aanmerking voor de Hub Cobbenprijs.

Het is vandaag 18 september. Op die datum trok de Hoensbroekse mijnwerker Hub Cobben in 1975 met duizenden koempels naar Den Haag. Om hun onvrede over hun slechte pensioenen te uiten. Limburgers zijn dan wel moeilijk boos te krijgen, het zijn geen "goedmoedige sullen", zo luidde het motto van ABW-vakbondsman Hub Cobben, de organisator van die Mars op Den Haag.

Prijs
Cobben, die een jaar na de protestmars overleed aan de gevolgen van een verkeersongeval, inspireerde Heerlenaar Ron Meyer en Martin van der Weerden uit Kerkrade tot het instellen van een naar hem genoemde prijs. Bestemd voor mensen die zich inzetten voor een sociaal rechtvaardig Limburg.

Ambassadeurs
Meyer is landelijk voorzitter van de SP, maar de Hub Cobbenprijs is zeker geen partijspeeltje. Als bewijs daarvoor lepelt de politicus meteen het lijstje van ambassadeurs op. Daarop prijkt de naam van de Limburgse commissaris van de koning Theo Bovens en die staat niet op de ledenlijst van de SP, maar van politieke tegenhanger CDA. De ambassadeurs bepalen straks mee wie als eerste de Hub Cobben-prijs in ontvangst mag nemen.

Naast Bovens hebben filmregisseur Remy van Heugten, de Heerlense burgemeester Ralf Krewinkel, vakbondsleider Ron van Baden en Sef Derkx van het Limburgs Museum in Venlo hun medewerking toegezegd. Het rijtje ambassadeurs zal nog groeien. Er komt ook een Limburgse scholier bij, vertelt Meyer. "We spelen al langer met het idee van een prijs. Martin van der Weerden was mijn geschiedenisleraar op het Bernardinus in Heerlen. Hij ergerde zich net als ik aan het beeld dat Limburgers tam zijn en nooit in actie komen. Dat is historisch onjuist. Dat bewijst onder anderen Hub Cobben."

Onbehagen
De prijs is meer dan een historische rectificatie. "Je kunt de lijn doortrekken naar het heden. Er is veel onbehagen. Dat leidt tot verontwaardiging. Daarin kun je blijven hangen, maar je kunt er ook iets aan doen. Door niet stil te blijven zitten, maar in actie te komen. Dat kan op tal van manieren.”

Het is de bedoeling om de prijs vanaf 2018 jaarlijks uit te reiken. Op 18 september, de datum van de Mars op Den Haag. Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden, de laureaat wordt de spil van een symposiumachtige bijeenkomst, aldus Meyer. Als opmaat vindt op 9 oktober in het Heerlense Mijnmuseum een lezing plaats over Cobben.

Als het aan Meyer ligt, krijgt Heerlen ook een Hub Cobbenstraat. "Decennia geleden zijn opmerkelijk genoeg wel straten genoemd naar katholieke vakbondsleiders. De SP heeft daar destijds vragen over gesteld, maar die zijn nooit beantwoord. Ik heb nu alsnog om antwoorden gevraagd”, zegt Meyer, die naast partijvoorzitter ook raadslid in Heerlen is.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen