VVV-preses Hai Berden in werkgroep kunstgras

Print
VVV-preses Hai Berden in werkgroep kunstgras

VVV-voorzitter Hai Berden. Foto: De Limburger/Laurens Eggen

VVV-voorzitter Hai Berden maakt deel uit van de werkgroep kunstgras die de koepelorganisatie van eredivisieclubs ECV in het leven heeft geroepen.

De werkgroep gaat onderzoeken of een officieel verbod op kunstgras in de eredivisie mogelijk is. Dat zegt ECV-directeur Jacco Swart na het eerste overleg daartoe tussen de achttien clubs die uitkomen in de eredivisie.

Kunstgrasclubs
Hai Berden neemt in de werkgroep plaats als een van de twee vertegenwoordigers van kunstgrasclubs. De ander is Rob Toussaint, de commercieel directeur van Heracles. Hans Nijland (directeur FC Groningen) en Joost de Wit (directeur Vitesse) hebben zitting in de werkgroep namens de natuurgrasclubs.

Compensatieregeling
"We gaan meteen aan de slag. We streven er voorlopig naar om op 12 december, in de vergadering betaald voetbal, met een voorstel te komen", zegt Swart. Het is duidelijk dat het vooral zal gaan om helderheid te krijgen over het draagvlak voor een compensatieregeling voor de (huidige) zeven kunstgrasclubs in de eredivisie, mocht het daadwerkelijk tot een verbod komen. Dat kan een kostbare zaak worden.

In de vergadering van 12 december hebben alle profvoetbalclubs stemrecht, dus ook die uit de Jupiler League, waarvan er maar liefst twaalf op kunstgras spelen. In die vergadering zou - voor de eredivisie - het spelen op een natuurgrasveld of hybride veld (combinatie van echt gras en kunstgras) als licentie-eis in de KNVB-reglementen kunnen worden opgenomen en daarmee formeel worden.