Schot verbreekt wereldrecord 'rond de wereld fietsen'

Print
Schot verbreekt wereldrecord 'rond de wereld fietsen'

Afbeelding: AFP

De Schot Mark Beaumont heeft het wereldrecord ‘rond de wereld fietsen’ met liefst 44 dagen verbeterd. De 34-jarige duursporter uit Perthshire legde de route van ruim 29.000 kilometer af in 79 dagen.

Een gemiddelde van bijna 400 kilometer per dag.

2008
Beaumont is geen onbekende. De kilometervreter vestigde in 2008 al een wereldrecord van 194 dagen. Maar dat is sindsdien twee keer gebroken en stond sinds kort op 123 dagen.

Jules Verne
De schot zat gemiddeld zo’n 16 uur per dag op zijn fiets en sliep slechts zo’n vijf uur elke nacht. Geïnspireerd op Jules Verne’s klassieker ‘Rond de wereld in tachtig dagen’, begon hij de recordjacht op 2 juli in Parijs. De route bracht hem door Europa, Rusland, Mongolië en China. Vervolgens ging het via Australië, Nieuw-Zeeland en kriskras Noord-Amerika weer richting Portugal, Spanje en Frankrijk. "Dit was zonder twijfel de meest pijnlijke uitdaging voor lichaam en geest", sprak Beaumont na de verlossende finish van zijn expeditie onder de Arc de Triomphe in Parijs. Zijn beloning is een tweede vermelding in het befaamde Guiness Book of Records.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee