Relletje Heel Holland Bakt: meesterbakker kopieert meloentaart

Janny en Robèrt proeven de meloentaart. Inzet: de melon cake uit Engeland. © Omroep Max/ Channel 4

© Omroep Max

thumbnail: Janny en Robèrt proeven de meloentaart. Inzet: de melon cake uit Engeland.
thumbnail:

2,3 miljoen kijkers zagen zondagavond hoe Heel Holland Bakt-deelnemer Gwenn indruk maakte met een taart die precies op een meloen leek. Het leverde hem de titel meesterbakker op, maar oplettende kijkers kwam de smakelijke laagjestaart bekend voor.

Suzanne Borgdorff

De meloentaart is al eens gebakken in The Great British Bake Off, de Britse versie van het bakprogramma.

Joep MeloenGwenn bakte de knalgroene taart voor zijn vader, die in Frankrijk is geboren maar opgroeide in Nederland. "Hij was fan van Joep Meloen"', legde de thuisbakker uit aan de glimlachende André van Duin, die in 1981 in de huid van Joep Meloen kroop in de gelijknamige film. "Het waren zo ongeveer zijn eerste woorden: 'Ik ben Joep Meloen'. Met een fout Frans accent.'

Juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven vonden het een gouden zet en maakten Gwenn meesterbakker van de week. "Met een glans en kleuren die de meloen echt heeft. Dit is heel erg knap en mooi gedaan!"

Lees verder onder de foto

Foto Omroep Max

'Rel in wording'Op Twitter wordt inmiddels volop gediscussieerd over de 'plagiaat-taart'. 'Met zijn 'ode aan zijn vader'. Joep Meloen, niks ervan!' en 'De eerste #hhb #heelhollandbakt rel in wording vermoed ik', klinkt het. Precies dezelfde taart werd al eens gemaakt door de Britse Flo. Ook in The Great British Bake Off scoorde de lekkernij met een rode vulling veel punten. "Als je dit bij de groenteboer ziet liggen, zou je denken dat het een echte watermeloen is", oordeelde jurylid Prue Leith.

VariantOmroep Max noemt het gebakkelei 'komkommernieuws'. "De Joep’s Meloentaart van Gwenn is een variant op de Watermelon Velvet Cake. Recepten voor dit baksel worden miljoenen keren bekeken op YouTube en het is inmiddels een moderne klassieker", stelt de zender in een reactie. "Bij de spektakelstuk-opdracht mogen de kandidaten een recept gebruiken om zich te laten inspireren. Waar dat recept vandaan komt - YouTube, een receptenboek of een geheim familierecept - maakt niets uit. De thuisbakker geeft zijn eigen twist aan het recept en wordt beoordeeld op smaak en uitvoering."

De zender bevestigt dat de meloentaart ook in The Great British Bake Off is gemaakt. "Net als appeltaart overigens, soezen en worteltjestaart, en zo kunnen we nog wel even doorbakken."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal