Valkenburg trekt les uit fatale vechtpartij in Broekhem-Noord

Bloemen op de plek van de fatale vechtpartij.© De Limburger/Harry Heuts

De gemeente Valkenburg wil meer regie over de buurten. Te vaak werken instanties daar langs elkaar heen, constateren college en gemeenteraad. Het is de les die Valkenburg heeft geleerd uit de affaire Broekhem-Noord.

René Willems

Begin augustus is buurtbewoner Willem Evers daar overleden na een handgemeen in zijn straat met enkele jongeren. De kwestie heeft in de buurt in elk geval veel losgemaakt, constateert Schrijen. Het vertrouwen in justitie en gemeente heeft een flinke deuk opgelopen. Het is zaak om dat vertrouwen zo snel mogelijk te herstellen, vindt hij.

Beeld vormenUit gesprekken met bewoners en instanties die actief zijn in de buurt probeert de gemeente zich een beeld te vormen van wat in Broekhem-Noord nu eigenlijk aan de hand is. Grote moeilijkheid is daarbij dat weinig op papier staat, constateert waarnemend burgemeester Jan Schrijen.

De gemeente moet de procedure op dat punt dan ook verbeteren. Klachten van inwoners moeten eenduidig vastgelegd worden, zegt Schrijen, en beter uitgewisseld worden tussen betrokken instanties, zodat een helder beeld ontstaat van wat in een buurt speelt.

CruciaalDie informatie is van cruciaal belang als de gemeente wil ingrijpen, benadrukt Schrijen: "Maatregelen die je treft moeten een juridische basis hebben. Anders ga je bij de rechter onherroepelijk nat. En dan is Leiden pas echt in last."

Concrete signalen die bij gemeente of politie binnenkomen, hebben volgens Schrijen vrijwel altijd betrekking op wietgebruik. Criminele praktijken, die in buurgemeente Meerssen tot een samenscholingsverbod hebben geleid, zijn uit Broekhem-Noord niet bekend.

Overlast jongerenOverlast is er ook rond het gebouw van het Stella Maris College, aan de rand van Broekhem-Noord, waar groepjes jongeren na schooltijd blijven rondhangen. Het gaat volgens Schrijen vaak om leerlingen en oudleerlingen van die vmbo-school. De gemeente is daarover in gesprek met de directie van de middelbare school.

Voordat het incident in de Bloemenbuurt plaatsvond was de gemeente al met de buurt in overleg over een jongerenontmoetingsplaats. Door de fatale vechtpartij lag dat initiatief opeens in duigen, constateert Schrijen. Hij wil die gesprekken weer gaan oppakken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal