Eis: 22 maanden cel voor oud-PVV'er Michael Heemels

© Harry Heuts

Michael Heemels moet 22 maanden de cel in wegens verduistering. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist.

Jule Peeters

Daarnaast eist het OM dat Heemels het verduisterde geldbedrag van zo'n 170.000 euro terug moet betalen aan de provincie plus de kosten die de PVV heeft gemaakt bij een accountant om de zaak op te sporen. Heemels gaf in de rechtbank van Maastricht aan dat hij wil werken om alles terug te betalen. "Ik wil verder. Dat gaat alleen als deze duistere periode voorbij is."LoyaalVolgens het OM heeft Heemels zijn fractie en provincie ernstig misleid met zijn daden. Advocaat Geertjan van Oosten zei in de rechtbank dat zijn cliënt juist een loyale en betrouwbare man is. "Heemels was verslaafd en dacht dat hij zich alles kon permiteren. Zonder cocaïne had hij geen euro gestolen. Heemels heeft helemaal geen leuk leven gehad."

DrukVolgens de strafpleiter werd het fractiewerk en het woordvoerderschap van Geert Wilders zijn cliënt allemaal te veel. "Heemels moest van Geert Wilders altijd binnen één minuut reageren op berichten. De druk werd te hoog. Heemels dronk om stress te bestrijden en snoof om alert te blijven."LuxeDe ex-PVV-er wordt verdacht van het verduisteren van zo’n 170.000 euro uit de partijkas van de Limburgse Statenfractie. Dat geld gebruikte hij naar eigen zeggen om een drank- en drugsverslaving te bekostigen. Een deel van het bedrag gaf hij ook uit aan luxegoederen, zoals kaartjes voor Madonna en interieurspullen. Daarnaast is Heemels valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Hij zou bankafschriften hebben vervalst.De rechter doet op 3 oktober uitspraak.

Lees ook: Ex-PVV'er Heemels voor de rechter: hoe zat het ook alweer?

Volg hieronder de tweetsvan onze verslaggeefsterin de rechtbank.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal