Minister hoeft tijgermug-bedrijven niet aan te pakken

© iStock

Minister Schippers van Volksgezondheid hoeft niets te doen tegen bedrijven die gebruikte autobanden importeren waarin tijgermuggen huizen.

ANP

Dat bepaalde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dinsdag. De tijgermug is dit jaar onder meer in Weert opgedoken. Dat gebeurde de afgelopen jaren al vaker.

Niet bevoegdVolgens de hoogste rechter is de minister niet bevoegd om op grond van de warenwet maatregelen tegen de bedrijven te nemen. Dat kan alleen als het te verwachten gebruik van de banden tot gevaar voor de consument leidt. Maar dit is niet aan de orde, aldus het College van Beroep.

Hoger beroepHet platform 'Stop invasieve exoten' wilde Schippers in hoger beroep dwingen tot actie tegen de Aziatische tijgermug. Het platform had hier om gevraagd omdat de muggen virusziekten kunnen verspreiden, waaronder zika en dengue.

Dit jaar zijn op zeven plekken in Nederland tijgermuggen gezien, waaronder dus in Weert.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal