Eis: 2,5 jaar celstraf voor lekkende agent

© Ruben L. Oppenheimer

De Kerkraadse oud-rechercheur Mike D. moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van 2,5 jaar krijgen, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Hans Goossen

Met die eis kwam officier van justitie Sylvia Kuipers dinsdagmiddag in de strafzaak tegen D.VertrouwelijkVoor het OM staat vast dat de man tegen betaling vertrouwelijke politie-informatie heeft verkocht aan derden. Zij zouden 'op abonnementsbasis' geheime gegevens hebben gekregen over kentekens, personen en een op handen zijnde woningdoorzoeking.DoorgeefluikCoen D., een neef van de onslagen rechercheur, hoorde eenzelfde straf eisen. Hem wordt verweten dat hij actief heeft meegewerkt aan de schending ambtsgeheim door te fungeren als doorgeefluik van de onrechtmatig verkregen informatie. Coen D. heeft zich volgens het OM eveneens schuldig gemaakt aan drugshandel en -bezit.DrugsOok de ouders van Coen D. moeten gestraft worden voor hun betrokkenheid bij het bewaren, transporteren en verhandelen van verdovende middelen. Voor hen had het OM een celstraf van negen maanden in petto. Marc I. uit Kerkrade, die zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan drugshandel, hoorde officier van justitie 15 maanden eisen. Hij was een bekende van de politie en had veelvuldig contact met Mike D. De oud-rechercheur doorzocht regelmatig de poltiiecomputers of I. in beeld was. Ook verklapte hij hem een tegen hem gerichte politieactie. Bij een doorzoeking trof de politie een kilo drugs en uit diefstal afkomstige sieraden aan. Ook daarvoor moet I. gestraft worden, aldus Kuipers.Criminele organisatieHet OM acht ook bewezen dat de vijf bovengenoemde verdachten gezien kunnen worden als leden van een criminele organisatie die zich bezighield met drugshandel. Mike D. handeldr niet zelf, maar faciliteerde volgens het OM de organisatie door informatie te verstrekken.De zesde verdachte, een man uit Sittard die eveneens vertrouwelijke info van D. vroeg en ontving, moet een celstraf van twee maanden opgelegd krijgen, aldus het OM. Coen D., zijn ouders en Marc I. zouden ook een geldboete moeten krijgen.Het onderzoek naar Mike D. startte eind 2013. In 2015 werd hij aangehouden na het verkopen van gegevens uit de politiecomputer aan ene Eddy de Bruin. Hij bleek een undercoveragent. Tegenover De Bruin vertelde D. ook over de drugsactiviteiten van zijn neef, oom, tante en Marc I., meldde de officier van justitie.Op 26 september en 2 oktober is het de beurt aan de advocaten van de zes verdachten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal