Advocaat lekkende ex-agent: ‘Overtrokken eis’

Foto ter illustratie© iStock

Advocaat Peer Szymkowiak noemt de eis van 2,5 jaar cel tegen de Kerkraadse rechercheur Mike D. "overtrokken.” Hij vraagt zich ook af of zo’n zware straf wel in het belang van de maatschappij is. "Mijn cliënt heeft twee jaar na zijn aanhouding eindelijk weer zijn leven op orde, heeft een vaste baan en kan zijn gezin onderhouden.”

Hans Goossen

Szymkowiak heeft er ook moeite mee dat D. behalve het lekken van vertrouwelijke politie-informatie ook deelneming aan een criminele organisatie wordt verweten. "Het Openbaar Ministerie acht zelf al een aanzienlijk deel van de verwijten niet bewezen. Blijven maximaal enkele lekmomenten over, die geen enkel onderzoek hebben geschaad.” De raadsman vindt de eis ook niet passen bij eerdere jurisprudentie.

VertrouwenOfficier van justitie Sylvia Kuipers denkt daar totaal anders over, zo bleek dinsdagmiddag uit haar requisitoir. Zij noemde de geëiste gevangenisstraffen in proportie tot eerdere veroordelingen in soortgelijke zaken. Kuipers wees op het ‘ondermijnende karakter’ van de handelwijze van de oud-politieman. "Hij heeft daarmee het vertrouwen in de opsporingsdiensten beschadigd.”

Reeks eisenOok D.’s neef Coen, zijn oom en tante hoorden onvoorwaardelijke celstraffen eisen. Zij zouden zich bezig hebben gehouden met drugshandel. Datzelfde verwijt trof ook Mark I. uit Kerkrade. Tegen Coen D. vorderde het OM dezelfde straf als tegen Mike D.: 2,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Oom Rob D. en tante Marianne van der W. moeten negen maanden zitten, als het aan het OM ligt. Het bejaarde echtpaar schrok zichtbaar van de eis. Marc I. hoorde vijftien maanden onvoorwaardelijk eisen. De zesde verdachte Eddy G. uit Sittard zou twee maanden cel opgelegd moeten krijgen, aldus de eis. Het OM eiste daarnaast geldboetes, variërend van 30.000 euro tot 6.000 euro tegen I. de oom en tante en de neef van de oud-rechercheur.

BedreigdMike D. zat in 2015 anderhalve maand in hechtenis. In die periode zou hij ernstig bedreigd zijn door medegedetineerden, aldus zijn advocaat.

Op 26 september en 2 oktober volgen de pleidooien.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal