Trump dreigt Noord-Korea met ‘volledige vernietiging’

President Trump tijdens zijn toespraak voor de Verenigde Naties© AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in zijn toespraak dinsdag bij de Verenigde Naties gedreigd om Noord-Korea 'volledig te vernietigen'. Hij noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een 'rocketmen' met een suïcidale missie.

Genaud Molin

Ten overstaan van de Verenigde Naties haalde Trump andermaal stevig uit naar Noord-Korea. Zo noemde hij het regime 'een groep criminelen', sprak hij over het opleggen van nieuwe sancties en dreigde zelfs om het land 'volledig te vernietigen'.

UitwegDaarnaast riep hij andere landen op om het regime in Pyongyang te isoleren tot het zijn 'vijandige' gedrag staakt. “Het is hoog tijd om in te zien dat demilitarisering wat betreft atoomwapens, de enige uitweg is voor Noord-Korea.”

RespectTrump benadrukte dat het in deze wereld belangrijk is dat inwoners de mogelijkheid moeten hebben om in vrede te leven en hun droom na te streven. "We verwachten dat alle landen hun inwoners en de rechten van hun inwoners respecteren”, aldus Trump. "Wederzijds respect is cruciaal voor soevereine staten. De kracht van de Verenigde Naties wordt bepaald door de onafhankelijkheid van zijn leden.”

OptieNa een kwartier viel het woord Noord-Korea voor het eerst. Trump benadrukte wel dat hij hoopt dat die vernietiging niet nodig is. "Maar Noord-Korea moet beseffen dat denucleairisatie de enige optie is. De Verenigde Staten zijn klaar en bereid, maar hopelijk zal het niet nodig zijn. Daar zijn de Verenigde Naties voor.”

FigurantenDe Amerikaanse president zou de regeringsleiders volgens bronnen waarschuwen dat ze “figuranten in de geschiedenis” dreigen te worden als ze de uitspraken van Noord-Korea niet harder veroordelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal