De vijf favorieten voor het WK tijdrijden (en daar zitten twee Nederlanders bij)

© ANP

Tom Dumoulin start woensdag als een van de grote favorieten op het WK tijdrijden. De concurrentie is echter moordend en de steile slotklim inclusief fietswissel zou wel eens voor vreemde situaties kunnen zorgen. De grootste kanshebbers op een rij.

Robin van der Kloor

Tom DumoulinVoor een tijdritspecialist als Tom Dumoulin moet het steken dat hij op een WK tijdrijden tot nu toe nooit verder kwam dan 'slechts' brons. En die derde plek dateert 'alweer' van 2014. De meeste renners kunnen hier een leven lang op teren, maar bij de Maastrichtenaar ligt de lat – door hemzelf, de media en het publiek – veel hoger. Wat wil je, als je de Giro wint en door alles en iedereen wordt gezien als de gedoodverfde kandidaat om Chris Froome van de Tourtroon te stoten. Omdat de organisatie in Bergen aast op spektakel en een steile slotklim (3,5 km a 9 procent) in het parcours heeft opgenomen, worden renners nu min of meer gedwongen een fietswissel uit te voeren. Er is zelfs een pitstraat ontwikkeld aan de voet van Mount Floyen, een verschijnsel dat meer past bij de folklore van het veldrijden dan bij de pure, individuele inspanning van een tijdrit. Voor Dumoulin kan de wissel echter positief uitpakken, aangezien hij, meer dan concurrenten als Froome en Primoz Roglic, redelijk uit de voeten kan op een mountainbike en dus technischer wat beter onderlegd is.

Chris FroomeVerandert bij Dumoulin alles wat hij aanraakt in goud, bij Chris Froome is dat niet veel anders. Dit jaar won de Brit de Tour en de Vuelta, een 'dubbel' die in het moderne wielrennen niet meer voor mogelijk werd gehouden. In de Ronde van Frankrijk won hij geen rit, maar in die van Spanje schreef hij de etappe naar Cumbre del Sol en, de perfecte generale, een tijdrit op zijn naam. Froome start vanzelfsprekend als topfavoriet, maar de vraag is hoe verzadigd hij intussen is. Het grote verschil met Dumoulin is dat Froome geen hoofddoel van deze tijdrit heeft gemaakt. Dat kan een nadeel zijn, omdat focus en voorbereiding zijn sterkste wapens zijn maar hij verschijnt tegelijkertijd met een pak minder stress aan de start: hij zit al al in de blessuretijd en staat al tig-nul voor.

Primoz RoglicNa zijn winst in de rit over de Col du Galibier Dit jaar in de Tour de France werd het verhaal van de Sloveen die ooit skischansspringer was tot in den treuren herhaald, alsof hij vanuit het niets van de ski's op de fiets was gekropen. Maar Roglic won in vorig jaar al een tijdrit in de Ronde van Italië, waar hij bovendien in de straten van Apeldoorn ook nog bijna het proloogfeestje van Dumoulin verpestte. Hij presteert nog wat wisselvallig, wat vooral te wijten lijkt aan zijn gebrek aan ervaring. Ook valt hij vaak, maar een tijdrit is een uitgelezen discipline om dat niet te doen. Maar de Lotto-Jumbo-renner kan in de zoektocht naar zijn grenzen ook zomaar een stap vooruit zetten en er met de regenboogtrui vandoor gaan. Alleen beloofde zijn test met de fietswissel, waarin hij niet bepaald handig op de fiets stapte, dan weer weinig goeds.

Wilco KeldermanHoewel fietsend in de schaduw van ploegmaat, kopman en vriend Tom Dumoulin is Wilco Kelderman stiekem toch een van de favorieten. Wie op twintig seconden finisht van winnaar Froome in de laatste tijdrit in de Vuelta, kan ook wereldkampioen worden. De Sunweb-renner was op weg naar een geweldige Giro toen een verdwaasde en verdwaalde Italiaanse politieagent middenop de weg stopte en daarmee voorkwam dat Kelderman zijn kunsten kon tonen op Blockhaus en al die andere beklimmingen. Die val leidde er toe dat hij topfit rondreed in de Vuelta. Op de Alto de l'Angliru vertoonde hij voor het eerst sporen van vermoeidheid, maar in principe moet hij nog fris genoeg genoeg om in Bergen te strijden voor een topnotering. Kelderman start ongeveer een half uur eerder dan de andere toppers, wat in geval van wisselend weer een rol zou kunnen spelen.

Vasil KiryienkaDit WK-parcours lijkt te zwaar voor Tony Martin en Rohan Dennis. Dat is een risicovolle stelling, vooral om drievoudig wereldkampioen Martin uit te vlakken als kanshebber. Maar de Duitser en de Nieuw-Zeelander gedijen het beste bij biljarttafelvlakke rondjes en dat is woensdag allerminst het geval. Nee, dit heuvelachtige circuit is meer iets voor het beest Vasil Kiryienka. In Richmond flikte hij het twee jaar geleden ook al en ook toen gold hij niet als favoriet, maar met sommige renners moet je nu eenmaal altijd rekening houden. De Wit-Rus is iets te enigmatisch om populair en bekend te zijn bij het grote publiek, maar dat maakt hem niet minder kansrijk.