Een volledige metamorfose voor Weerter museum

© .

Het Jacob van Horne museum in Weert krijgt een volledige metamorfose. Er komt een nieuwe ingang aan de zijkant, een statige voordeur aan de Meikoel, een messing achtergevel, een grote expositieruimte op zolder en teruggebrachte oude monumentale elementen.

Carola de Boer

Het wordt zelfs goed toegankelijk voor mindervaliden. Dit plan is dinsdagavond gepresenteerd aan vooral politici en vrijwilligers, door onder andere wethouder Geert Gabriels.

Twee miljoenOmdat er dertig jaar nauwelijks iets aan onderhoud gedaan is, is nu twee miljoen euro nodig om het monument te renoveren, restaureren en moderniseren. Om het gebouw ook als museum te blijven gebruiken, is nog eens twee miljoen nodig. Het verplaatsen van de hoofdingang naar de zijkant van het gebouw, heeft volgens Gabriëls als voordeel dat het beter toegankelijk is. "We mogen hier verbouwen, omdat dit stuk niet monumentaal is."

ZolderOntwerper Maurice Mentjens bedacht buiten een messing wand, om "een echte trekker van de achterkant te maken", vertelt Gabriëls. "En om de oude muur ‘in te pakken’ om te kunnen isoleren." Belangrijk punt is de zolder. Nu is het een loze ruimte, straks kunnen scholen er terecht voor educatieve projecten en kunnen clubs het afhuren voor speciale bijeenkomsten. Allerlei monumentencommissies en ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn positief over het ontwerp en de herinrichting.

Acht tonHet bekende ontwerpersduo Studio Job – van onder andere Job Smeets uit Weert - zou al willen meewerken aan de openingstentoonstelling. Een provinciale subsidie van 1,1 miljoen ligt klaar en ook de raad heeft al ingestemd met acht ton voor de renovatie. Over dit plan en de rest van de financiën besluit de gemeenteraad op 25 oktober.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal