Roda-investeerder Korotaev na zeven maanden cel op borgtocht vrij

© ANP

© Ermindo Armino

thumbnail:
thumbnail:

Na zeven maanden in de cel is Roda-investeerder Aleksei Korotaev op borgtocht vrijgelaten. De 31-jarige Russische zakenman mag zich vrij bewegen in Dubai, maar zijn paspoort heeft hij moeten inleveren. Ook zijn banktegoeden blijven bevroren.

Hans Goossen en Roel Wiche

Het nieuws wordt bevestigd door zowel zijn persoonlijk woordvoerder Antoine Casanova als een goed ingevoerde bron in het rechtssysteem van Dubai.Grote stapCasanova noemt de borgtocht ‘een grote stap voorwaarts’ in de juridische strijd die Korotaev al maanden voert. Eerder weigerde de rechter meerdere malen het verzoek voor een borgtocht. Korotaev blijft wel verwikkeld in rechtszaken met het bedrijf Helin International, ook gevestigd in de Arabische Emiraten.

Frits Schrouff, grootaandeelhouder van Roda, reageert verrast op het nieuws. "Ik had wel stille hoop, maar had dit niet verwacht. Ik zie dit als een klein succes. Nu moeten we kijken wat dit voor gevolgen heeft." Korotaev maakte inmiddels vier miljoen euro over naar Limburg. Twee miljoen werd door Roda gebruikt voor aankopen, twee miljoen zijn geparkeerd bij een notaris.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Drie jaar gevangenisAlexsei Korotaev heeft een kleine acht maanden in de cel in Dubai gezeten. Begin februari werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenis wegens het uitschrijven van een ongedekte cheque van 17,7 miljoen euro, na aangifte van Helin International. Helin is een financieel adviesbedrijf in Dubai, waarbij de Belgische prins Henri De Croÿ betrokken is.

Sinds zijn aanhouding en veroordelingen volgden meerdere zittingen op de rechtbank in Dubai. Koretaev en zijn raadslieden beschuldigden Helin van criminele activiteiten. De advocaat gaf aan dat Korotaev erin is geluisd en presenteerde een document dat moest aantonen dat de Russische zakenman op zijn beurt óók aangifte heeft gedaan tegen Helin. Het bleek afgelopen zomer echter niet genoeg om een doorbraak te forceren in de slepende zaak. De rechtbank wees meerdere verzoeken tot vrijlating op borgtocht telkens van de hand.

Zeven nieuwe spelersAlexsei Korotaev werd in januari groots gepresenteerd als de nieuwe redder van Roda JC. Hij stortte direct twee miljoen euro op de rekening in Kerkrade, waarmee de later weggestuurde technisch directeur Ton Caanen in razend tempo zeven nieuwe spelers haalde.

"Binnen vijf jaar naar de Champions League. Een begroting van 15 tot 20 miljoen.” De ambitie van Korotaev was grenzeloos. "Ik ben hier voor de lange termijn. Niet voor twee, drie of vijf, maar misschien wel voor vijftig jaar”, liet Korotaev zich in Kerkrade ontvallen. Zijn doel: op termijn alle aandelen van Roda-eigenaar Frits Schrouff overnemen. "We beslissen samen. Ik wil Frits erbij houden, hij heeft de club gered, daar heb ik groot respect voor. Of ik interesse heb om ook zijn aandelen over te nemen? Dat bekijken we later. We moeten de regels van de KNVB volgen. Die zijn strikt."

Sprookje uitMet zijn aanhouding een paar dagen later was het sprookje uit. Ondertussen had hij wel nog twee miljoen euro gestald bij een notariskantoor in Parkstad. Dat geld zou Roda op termijn krijgen, zo wist de club in onderhandelingen af te dwingen. Maar snel na deze tweede storting werd Korotaev in Dubai opgepakt.

Roda kon voorlopig fluiten naar de centen. Om vrijelijk over de geparkeerde miljoenen te kunnen beschikken, hadden de Kerkradenaren een handtekening van Korotaev nodig. Hij zou die felgebeerde krabbel ook daadwerkelijk hebben gezet. Maar zijn advocaten wilden die niet vrijgeven. Of het geld nu alsnog vrijkomt is nog ongewis.

Snoeihard oordeelDe affaire-Korotaev had wel bestuurlijke consequenties. Oud-commissaris van Roda, Wout van Stokrom, oordeelde snoeihard. "Een aaneenschakeling van amateuristische fouten." In nog geen twee weken tijd bereikten Roda JC en de Russisch- Zwitserse investeerder in januari een akkoord over de overname van de Kerkraadse eredivisieclub. "De Roda-directie ging daarbij overhaast te werk, zonder kennis van zaken en zonder grondig onderzoek van de tegenpartij", aldus Van Stokrom. Hij repte over een "schoolvoorbeeld van wanbeleid". Later legde ook commissaris Harm Wiertz zijn functie neer wegens de Korotaev-deal.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal