Tientallen doden na nieuwe aardbeving Mexico

© ANP

Het zuiden van Mexico is getroffen door een krachtige aardbeving. Daarbij zijn tientallen doden gevallen, volgens eerste berichten.

Redactie/ANP

De gouverneur van Morelos sprak over zeker 42 doden in zijn staat. Zijn ambtsgenoot in de staat Mexico zei dat ten minste vijf mensen zijn overleden door het natuurgeweld.

VerpletterdIn hoofdstad Mexico-Stad renden mensen in paniek de straat op. Op televisie en sociale media doken beelden op van voertuigen die zijn verpletterd door vallend puin. Ook viel de stroom uit in delen van de hoofdstad. Op de dag af precies 32 jaar geleden werd Mexico ook getroffen door een verwoestende aardbeving.

BangIn de nasleep van de aardschokken van dinsdag sloot de luchthaven bij Mexico-Stad. Ook legde de effectenbeurs de handel stil. Mexicanen in de stad reageerden geschrokken: "Ik was aan het werk toen ik het hele gebouw voelde trillen", zei een vrouw. "We renden naar buiten. We waren erg bang." De burgemeester van de hoofdstad liet weten dat zeker twintig gebouwen schade hebben opgelopen. Ook brak op meerdere plaatsen brand uit. Er zitten mogelijk nog mensen vast in beschadigde gebouwen.

7.4Over de kracht van het natuurgeweld bestaat nog onduidelijkheid. In eerste instantie werd gemeld dat de aardbeving een kracht had van 7.4. Later werd gesproken over een beving met een kracht van 7.1 of 7.2. Het epicentrum bevond zich volgens het instituut USGS in de omgeving van de stad Chiautla de Tapia in de staat Puebla, zo’n 170 kilometer van de miljoenmetropool Mexico-Stad.

Het land werd eerder deze maand ook al getroffen door een krachtige aardbeving. Toen kwamen bijna honderd mensen om het leven. Het ging toen om een bijzonder krachtige aardbeving met een kracht van 8.1, waarvan het epicentrum uit de kust lag.

Huilen"Ik kan niet stoppen met huilen, het is dezelfde nachtmerrie als in 1985", zei de 52-jarige Georgina Sanchez, die naar een veilige plek was gerend. "Het was een zeer sterke beving. De gebouwen wankelden", aldus de 42-jarige Afredo Aguilar. Dinsdagmorgen, enkele uren voor de aardbeving, was er in Mexico-Stad nog een grooschalige rampenoefening gehouden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal