Aangifte van bedrog bij kerstfestijn Magisch Maastricht

Print
Aangifte van bedrog bij kerstfestijn Magisch Maastricht

Magisch Maastricht, de kerstmarkt op het Vrijthof. Afbeelding: Novum Regiofoto

Tegen elf betrokkenen bij Magisch Maastricht is aangifte gedaan. Zij zouden rond de aanbesteding van het kerstfestijn een criminele organisatie hebben gevormd.

Oud-burgemeester Gerd Leers van Maastricht maakt deel uit van een groep mensen die vals spel heeft gespeeld bij winterevenement Magisch Maastricht. Dat is de kern van een aangifte die is gedaan bij het Openbaar Ministerie in Maastricht. 

Valsheid
De elf betrokkenen worden beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte. Ze zouden lange tijd hebben samengespannen om via bedrog de organisatie van het evenement binnen te slepen. Aangever is de Maastrichtse advocaat Richard Wagemans namens het bedrijf van zijn zoon, Drawingboard BV, verliezer van de aanbesteding. 

Organisator
Wagemans zegt geen andere weg dan aangifte te zien omdat de gemeente Maastricht geen onderzoek instelt naar het bedrog. Uit een bij de gemeente ingeleverd dossier met onder meer Whatsappgesprekken blijkt volgens de advocaat dat achter Magisch Maastricht andere mensen schuilgingen dan op papier werd voorgesteld.

Officieel is Stichting Winterevents van de zakenlieden Ralph Meijs en Ralph Bastiaens de organisator. In werkelijkheid, wijzen de documenten uit, trok de Maastrichtse ondernemer Maurice Schoenmaeckers, commercieel manager bij MVV, aan de touwtjes. Hij liet als medeorganisator van voorgaande edities de gemeente achter met onbetaalde rekeningen. Bij de laatste aanbesteding moest hij uit beeld blijven. 

Verboden
De twee gemeenteambtenaren zouden tijdens de aanbesteding verboden contact hebben gehad met de winnende partij. Leers had een rol als lobbyist en adviseur, aldus de aangifte, die zich ook richt op twee betrokken advocaten. 

Leers wil niet inhoudelijk reageren. Schoenmaeckers stelt ‘dat er geen onrechtmatige zaken hebben plaatsgevonden’. 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee