Fel licht gezien boven Limburg, waarschijnlijk ruimtesteen

Foto ter illustratie© Istock

Een vuurbal lichtte donderdagavond rond 21:00 uur kort de lucht boven Nederland op. Ook in Limburg werd het licht waargenomen.

Redactie

"Even na negenen heb ik een enorme meteoor waargenomen boven Heerlen", zegt Martijn Dassen. "Een ontzettend felle vuurbal die een spoor achter zich aan sleepte. Ik heb geen geluid gehoord, maar de hemel lichtte even op. De vuurbal leek in tweeën te breken, voordat hij uit mijn zichtveld verdween achter het APG-gebouw."MeteoorVolgens Felix Bettonvil van Sterrewacht Leiden was het waarschijnlijk een meteoor, maar dat valt nog niet met absolute zekerheid te zeggen.

"Het gaat om een klein steentje dat met een snelheid van tienduizenden kilometer per uur de dampkring binnenkomt. Het doet de lucht fel oplichten en wij zien het dan als een vuurbol", aldus weerman Frank Deboosere tegen HLN.be.

Eén centimeterDe vuurbol die boven vele dorpen en steden te zien was, is eigenlijk een heel heldere vallende ster. "Die is vaak niet groter dan één centimeter", zegt Deboosere. De meteoriet kan, wanneer deze in de dampkring komt, heel fel gaan schijnen." Zo helder als de volle maan of zelfs nog helderder", vervolgt Deboosere.

"Meestal is het leven van een vuurbol erg kort en dus bijna onmogelijk om op beeld vast te leggen. Na één of twee seconden is alles voorbij." Wie het verschijnsel heeft waargenomen, kan dat melden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal