Fel licht gezien boven Limburg, waarschijnlijk ruimtesteen

Print
Fel licht gezien boven Limburg, waarschijnlijk ruimtesteen

Foto ter illustratie Afbeelding: Istock

Een vuurbal lichtte donderdagavond rond 21:00 uur kort de lucht boven Nederland op. Ook in Limburg werd het licht waargenomen.

"Even na negenen heb ik een enorme meteoor waargenomen boven Heerlen", zegt Martijn Dassen. "Een ontzettend felle vuurbal die een spoor achter zich aan sleepte. Ik heb geen geluid gehoord, maar de hemel lichtte even op. De vuurbal leek in tweeën te breken, voordat hij uit mijn zichtveld verdween achter het APG-gebouw."

Meteoor
Volgens Felix Bettonvil van Sterrewacht Leiden was het waarschijnlijk een meteoor, maar dat valt nog niet met absolute zekerheid te zeggen.

"Het gaat om een klein steentje dat met een snelheid van tienduizenden kilometer per uur de dampkring binnenkomt. Het doet de lucht fel oplichten en wij zien het dan als een vuurbol", aldus weerman Frank Deboosere tegen HLN.be.

Eén centimeter
De vuurbol die boven vele dorpen en steden te zien was, is eigenlijk een heel heldere vallende ster. "Die is vaak niet groter dan één centimeter", zegt Deboosere. De meteoriet kan, wanneer deze in de dampkring komt, heel fel gaan schijnen." Zo helder als de volle maan of zelfs nog helderder", vervolgt Deboosere.

"Meestal is het leven van een vuurbol erg kort en dus bijna onmogelijk om op beeld vast te leggen. Na één of twee seconden is alles voorbij." Wie het verschijnsel heeft waargenomen, kan dat melden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →