Badkamertrends 2017: liever super-de-luxe inloopdouche dan bad

Print

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

In de badkamer anno 2017 verkiezen we een super-de-luxe inloopdouche boven een bad. Tenzij er ook nog plek is voor een super-de-luxe bad.

Ja, ik wil ook. Om mij heen verruilt iedereen het bad voor een inloopdouche. Mijn badkamertje heeft er al heel wat jaren opzitten en is nodig aan renovatie toe. De goedkope tegelstrips die de eerste bewoner tegen de muren had geplakt - hij werkte nota bene in een tegelhandel - laten los.  Daarbij: ik moet douchen in bad.

 
Zo zag een badkamer er in de jaren 70 uit

Niks mis mee hoor, maar als je - zoals ik - te maken krijgt met een oude knieblessure waardoor je geregeld je ene been niet goed kunt gebruiken, is het toch lastig. Bovendien: ik lig toch nooit in bad. Te veel gedoe, duurt te lang, koelt te snel af. Ik gebruik het bij gebrek aan buitenruimte eigenlijk alleen voor het reinigen van heel grote dingen die niet in de wasmachine of de gootsteen passen. Weg ermee dus. 
 

TRENDS

Sundouche
 Een combinatie van hoogtezon en infrarood

Soft-closing toilet
Trage wc-bril, met sensor.

Japans toilet
(of ‘onderdouche’) Toiletpapier is niet meer nodig.

Stoomcabine
Stoom reinigt, ontspant en verwarmt. Extraatjes: aromatherapie en lichttherapie.

Bad van schuim
Dit flexibele bad vormt zich naar de gebruiker.

Afstandsbediening
Via tablet of smartphone zet je vanuit de auto vast de badkamerverwarming aan.

Toilet van de toekomst
Er wordt aan gewerkt: een wc-pot die je urine test op mogelijke ziektes.


Opgeknapt
De eerste in mijn omgeving die zo’n rigoureus besluit nam, was mijn broer. Toen hij zijn tien jaar oude appartement in de Amsterdamse ‘eilandwijk’ IJburg wilde verkopen, liet hij eerst de badkamer opknappen. Zijn vriendin en hij namen nooit een bad en hun dochter was allang groot genoeg om zelfstandig te douchen. De badkamer knapte er enorm van op: lekker ruim zo, met die glazen wand. In hun nieuwe huis, een rijtjeswoning met tuin, heeft nooit een bad gezeten.


Badkamer anno 2017

Inloopdouche
Daarna gingen mijn ouders overstag. Mijn vader kreeg de spierziekte ALS, en bewegen ging steeds lastiger. 
In bad gingen ze bijna nooit meer en sinds er niet meer hoeft te worden opgepast op jonge kleinkinderen, lag het ongebruikt in de weg. Er was ook een douche, maar om erin te komen moest je een rand over. En dat lukte mijn vader op het laatst niet meer. De oplossing: een inloopdouche, ruim genoeg om er met een rolstoel in te kunnen. 

Ruimte
Geval nummer drie: Antoinette en Robert, een bevriend echtpaar dat begin dit jaar een huis kocht waarin de vorige eigenaar zich juist flink had uitgesloofd op het bad. Bijna de hele badkamer werd in beslag genomen door een gigantische kuip van zwarte natuursteen. Antoinette: "In eerste instantie vielen we voor dat bad. We zijn veel in Japan geweest en die kuip deed ons denken aan de sfeer daar. Maar al snel ontdekten we hoe onhandig en groot dat ding was, dus we hebben het er toch maar uit laten meppen.” De winst: een inloopdouche, plek voor wasmachine en droger én genoeg ruimte om je kont te keren. 

Zelden wordt er nog voor een bad gekozen
Mijn broer, ouders en kennissen zijn niet de enigen. Peter Verkerk van Verkerk Sanitair en Tegelwerk in Brouwershaven beaamt: het is tegenwoordig ‘bad eruit, inloopdouche erin’. „Ik zit nu meer dan achttien jaar in het vak. Gemiddeld renoveer ik zo’n twintig badkamers per jaar. In al die tijd heb ik maar vijf of zes baden geïnstalleerd.” 

 het is tegenwoordig ‘bad eruit, inloopdouche erin’ - Peter Verkerk, Verkerk Sanitair

Bad niet meer zo handig
Tessa Post ziet de trend van het verdwijnende bad ook. Ze werkt bij badkamerinstallatiebedrijf De Baderie, met (franchise)vestigingen door het hele land. "Er zijn twee hoofdredenen. Eén gaat spelen als mensen ouder worden en vanwege de bijbehorende symptomen als stijfheid, artrose en evenwichtsstoornissen merken dat een bad nemen niet meer zo makkelijk gaat. In veel woningen zit de douche ín het bad, dus douchen wordt dan helemaal lastig. De andere is het moment waarop de kinderen naar de middelbare school gaan en het allemaal niet meer zo hoeft, een bad.”  Maar als er tóch voor een bad wordt gekozen, gebeurt het meteen goed. 

30.000 euro voor badkamer
Peter Verkerk: „Mensen kiezen dan voor het mooiste van het mooiste. En dat wordt serieus aangepakt. Sommige fabrikanten hebben showrooms met alle soorten baden. Die kun je ter plekke testen, in je zwembroek.” Sinds de crisis voorbij is, worden er weer heel wat centjes gespendeerd aan de badkamer, weet Verkerk. "Niks is te gek. Gemiddeld kost een badkamerrenovatie 15.000 euro. 
Maar tegenwoordig wordt daarvoor gemakkelijk 30.000 euro uitgetrokken. En dan doe ik gewoon de middenklassers.”

?
Designbadkamer


Comfort onder de douche
Tessa Post beaamt: "De badkamer is op dit moment een belangrijke ruimte in huis. Daar hebben de mensen best geld voor over. Hij verandert van een praktische ruimte in een soort wellnessvoorziening, met sauna en massagedouche. En alles moet groter en ruimer. Als de badkamer groot genoeg is, worden zowel bad als douche geïnstalleerd. In tekeningen van nieuwbouwwoningen wordt het bad nog wel standaard ingetekend, dat blijft toch aantrekkelijk bij de verkoop. Je moet als koper dan juist te kennen geven dat je dat niet wilt. Want mensen willen wel degelijk een bad, mits er genoeg ruimte is. "Als het maar niet ten koste gaat van comfort onder de douche.” 

Samen onder de douche
En dan is er nog de factor tijd, niet te onderschatten in 2017. Tessa Post: „Tegenwoordig leggen we vaak ‘wasstraten’ aan: twee douches naast elkaar. Kunnen de mensen zich tegelijkertijd afspoelen, dat scheelt weer tijd ’s ochtends.”Voor een wasstraat heb ik geen plaats, maar zo’n inloopdouche, die komt er zéker. Nu nog even focussen op nieuwe tegels. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →