Iran ontwikkelt nieuwe raketwapens

Print
Iran ontwikkelt nieuwe raketwapens

Afbeelding: EPA

Iran zoekt een uitbreiding van zijn raketprogramma. Volgens president Hassan Rouhani zal Iran betere raketwapens ontwikkelen, met of zonder toestemming van andere landen. Ook beweert het land een nieuwe langeafstandsraket te hebben ontwikkeld.

Rouhani deed zijn uitspraken op een grote militaire parade in Teheran. Volgens de president zal Iran 'zijn militaire macht vergroten als afschrikmiddel en zijn raketten verbeteren'. Hier voegt hij aan toe dat Iran geen toestemming van andere landen nodig heeft 'om zichzelf te verdedigen'.

Op de parade waar Rouhani zijn toespraak hield, is volgens Iraanse nieuwsnetwerken een nieuw type langeafstandsraket te zien. Het wapen zou een bereik van 2.000 kilometer hebben en meerdere wapenladingen kunnen vervoeren. Verdere details werden niet bekend gemaakt.

Reactie
De uitspraken van Rouhani zijn een reactie op de toespraak van president Trump afgelopen woensdag. Tegenover de Verenigde Naties noemde Trump Iran 'economisch failliet' met 'geweld als enige exportproduct naar Jemen, Syrië en de rest van het Midden-Oosten'. Ook waarschuwde hij voor het Iraanse raketprogramma. 

De regering van Trump ziet het liefst dat Amerika zich terugtrekt uit het nucleair akkoord met Iran. Onder deze overeenkomst, die onder Obama tot stand kwam, heffen meerdere landen hun economische sancties tegen Iran op, zolang het land belooft geen kernwapens te ontwikkelen. Volgens Trump is een dergelijk akkoord onacceptabel, maar Iran voelt niets tegen het terugdraaien van de overeenkomst. 

Los van het nucleair akkoord is Iran eerder dit jaar op de vingers getikt voor het testen van raketwapens. Er werden economische sancties opgelegd toen het land meerdere nieuwe raketsoorten op doelwitten in Syrië afvuurde.