Advocaat: ‘Openbaarmaken rapport Pieter H. onzorgvuldig’

Print
Advocaat: ‘Openbaarmaken rapport Pieter H. onzorgvuldig’

Afbeelding: iStock

Het openbaarmaken van het onderzoeksrapport naar de fraude die Pieter H. uit Echt zou hebben gepleegd als topambtenaar in Helmond, is hoogst onzorgvuldig.

Dat vindt Gitte Stevens, advocaat van H. "Het rapport maakt deel uit van het strafrechtelijk onderzoek”, zegt Stevens. “Er is geen enkele reden om dat nu openbaar te maken.” De gemeente Helmond maakte donderdagavond een geanonimiseerde versie van het rapport, in februari opgesteld door PriceWaterhouse Coopers,  openbaar. 

Wassen neus
Dat het een geanonimiseerde versie is, is volgens Stevens een wassen neus, omdat overduidelijk is om wie het gaat. Ze wijst erop dat de informatie in het rapport eenzijdig is, omdat de gemeente Helmond de opdrachtgever was van het rapport en tevens de benadeelde partij. 

Lees: Fraude-ambtenaar uit Echt licht Helmond voor ruim miljoen op

Aangifte
De conclusies in het rapport waren voor Helmond de basis om aangifte te doen tegen H., waarbij het rapport aan het Openbaar Ministerie werd overhandigd.  “Daarmee is het onderdeel geworden van het strafproces”, vindt Stevens. Ze wijst erop dat het mogelijk getuigen kan beïnvloeden. 

Recht op
Volgens de gemeente Helmond is de voornaamste fase van het strafrechtelijk onderzoek inmiddels afgerond en belemmert het vrijgeven van de informatie de procesgang niet. De gemeente bracht het nu naar buiten omdat de gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan van de gemeente daar recht op heeft.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →